top of page
Agrigento-Kolymbreta garden3
DSC_08071
138_1-15_2-giardinodisangiuliano2_archiviograndigiardiniitaliani_copia-jpg
liccumie-4
156_img1
2012-08-13-at-15-36-36
Agrigento-Kolymbreta garden2
_MG_9554-d21ec27447
1-Sangiuliano-145
90_1-15_8-orto_botanico_di_catania8_archiviograndigiardiniitaliani_100giardiniperexpo2015

Dehtenje cvetoče sivke v zasebnih vrtovih južne Francije

 

8.–13. julij 2017

 

Modrina sivke, opojni vonj timijana, rožmarina in bazilike, okus na soncu dozorelih plodov, nikoli končana pesem škržatov, svetloba v nasadih oljk in skrbno negovanih vinogradih, neukrotljivi mistral, veličastna dediščina prednikov, brezčasne vasice, prijazni a samosvoji domačini, odlična vina in še boljša hrana, svetovljanskost mest in domačnost podeželskih domačij, pa vrvež pisanih tržnic, popoldanska petanka in seveda morje, sonce, svetloba ... 

Provansa! 

POUDARKI
Poudarki
Francija-Provansa-vrtovi

PROVANSA

MENI

Predvideni vodnik:  Gregor Zupan

PROGRAM

 

O programu na kratko

1. dan: LJUBLJANA–LETALIŠČE–SICILIJA

Dopoldne se bomo iz Ljubljane s posebnim avtobusom odpeljali do enega izmed sosednjih letališč in nato poleteli na Sicilijo. Po pristanku bomo pričeli s spoznavanjem vzhodnega dela otoka in tamkajšnjih posebnosti.

 

2. – 5. dan: SICILIJA – narava, znamenitosti, vrtovi, kulinarika...

Vsakega izmed naslednjih dni bomo po krepčilnem zajtrku zapolnili z raziskovanjem tega tako raznolikega otoka. Spoznavali bomo otoške znamenitosti, zgodovino, obiskovali bomo zasebna posestva ali vrtove, okušali lokalne dobrote, obiskali kakšen muzej ali galerijo in si seveda vzeli tudi čas za nakupe, sprostitev in samostojno odkrivanje otoških posebnosti. Kakšna je lokalna kulinarika bomo ugotavljali ob raznih pokušinah, skupnih kosilih ali večerjah, kar bomo prilagodili  urnikom naših ogledov in zlasti dogovorom pri zasebnih lastnikih vrtov.

 

6. dan: SICILIJA–LETALIŠČE–LJUBLJANA

Zadnji dan našega potovanja bomo po zajtrku pripravili prtljago, si ogledali še kakšen vrt ali znamenitost ter nekaj prostega časa izkoristili za zadnje nakupe spominkov in lokalnih dobrot. Na letališču bomo počakali na večerni polet in se po pristanku odpeljali proti domu. V Ljubljano bomo predvidoma prispeli v poznih večernih urah.

Obiskali bomo

Okvirni program potovanja

1. dan, nedelja, 1. julij: LJUBLJANA–MARSEILLES–AIX EN PROVENCE–LES ALPILLES

V nedeljo dopoldne se bomo iz Ljubljane odpeljali do beneškega letališča, od koder bomo poleteli proti najstarejšemu francoskemu mestu Marseille. Po pristanku se bomo zapeljali do nekdanje provansalske prestolnice, prefinjenega Aix-en-Provence. V živahnem mestecu s širokimi, z drevoredi obrobljenimi alejami, množico lepih fontan in svetovljanskih kavarn, bomo preživeli dobršen del popoldneva. Skupaj se bomo sprehodili pod starimi platanami Coursa Mirabeau, si ogledali imenitna pročelja razkošnih meščanskih dvorcev, se spotoma posladkali s slastnimi calissons, nato pa si bomo vzeli čas za kosilo ali samostojno potepanje in raziskovanje. Uličnemu vrvežu se bomo umaknili v svečani hlad starodavne katedrale St-Sauveur, spomnili pa se bomo tudi najslavnejšega meščana Aixa, Paula Cézanna, ki je tu preživel zadnja leta svojega življenja. Pogledi na mogočno goro Sainte-Victoire, njegov najljubši motiv, nas bodo zasledovali še del poti v osrčje Provanse. Zvečer nas bodo prijazno pričakali v hotelu na robu naravnega parka Les Alpilles, kjer bo naše provansalsko domovanje naslednje štiri dni. Osvežilna kopel v hotelskem bazenu sredi zelenja in okusna večerja bosta poskrbela za prijeten zaključek dneva. (večerja)

2. dan, ponedeljek, 2. julij: LES ALPILLES–ARLES–CAMARGUE–LES ALPILLES

Obilen zajtrk nas bo pripravil na raziskovanje področja, ki ga zaznamuje reka Rhône, nekoč glavna prometna žila Provanse. Na vzhodnem bregu reke leži Arles, eno najznačilnejših provansalskih mest z dolgo in pestro zgodovino. Živahno mesto, ki so ga ljubili mnogi umetniki, je polno imenitnih ostankov svoje galsko-rimske preteklosti. Sprehodili se bomo do ostankov antičnega gledališča in bližnjega amfiteatra, sodobnega prizorišča ognjevitih bikoborb, se ustavili pri cerkvi St Trophime, mojstrovini provansalske romanike, med potepanjem po mestu pa ne bomo pozabili niti na nesrečnega Van Gogha. Kmalu po odhodu iz Arlesa se bomo znašli v objemu obsežnih prostranstev slanih močvirij, plitvin in solin rečne lagune. Črni biki, beli konji in rožnati plamenci so zaščitni znak naravnega parka Camargue, ki je dom še množice drugih, redkih in zaščitenih ptičjih in živalskih vrst. Če bomo imeli srečo, bomo morda ugledali gardiane, edine evropske kavboje. Pot nas bo vodila mimo riževih polj, skozi slana močvirja do slikovite obmorske vasice Saintes Maries de la Mer, ki je že dolga stoletja romsko romarsko središče. S svojo trdnjavsko grajeno cerkvijo, peščeno obalo, starimi, z apnencem pobeljenimi hiškami, pisanimi nošami in spominki, je pravi magnet za množice obiskovalcev. Svoje potepanje po melanholični pokrajini bomo sklenili v obzidanem srednjeveškem mestu Aigues Mortes. Mogočno obzidje s stražnimi stolpi skriva živahne ulice, polne trgovinic in restavracij. Sprostitev, osvežitev in počitek bomo našli v prijetnem okolju našega hotela. (zajtrk, kosilo) 

 

3. dan, torek, 3. julij: AVIGNON–CHATEAUNEUF DU PAPE–PONT DU GARD–TARASCON

Po jutranjem zajtrku se bomo odpravili do enega najpomembnejših mest v zgodovini Francije. Utrjeno mesto Avignon je bilo središče verskih in političnih bojev za oblast, prihod papežev pa je mestu prinesel veliko bogastvo in prestiž. Monumentalna Papeška palača odraža veličastno življenje francoskih papežev, ki so tu ustvarili mali Vatikan. Zaokrožili bomo po živahnem mestu, ki mu svoj pečat dajejo številna gledališča, muzeji, galerije, poleti pa potujoči glasbeniki in igralci, ki se udeležujejo mednarodnega avignonskega festivala. Papeži so bili 'krivi' tudi za razcvet srednjeveške vasice sredi vinogradov, Chateauneuf du Pape. Tu so doma najboljša vina s področja Rhône, zato kraja malone ni mogoče obiskati, ne da bi se ustavili v kateri izmed številnih vinskih kleti. Ljubitelji žlahtne kapljice bodo prišli na svoj račun ob degustaciji odličnih, svetovno znanih vin. Da ne bo ostalo le pri pokušini in željah, smo s slovenskim avtobusom, ki nam bo na voljo, poskrbeli za varen transport nakupljenega v domovino. Še eno mojstrovino rimskega gradbeništva si bomo ogledali v dolini reke Gardon. Impresivni Pont du Gard je bil z 48 m najvišji akvadukt v rimskem imperiju, tudi do 6 ton težki apnenčevi bloki pa so sestavljeni brez malte. Na poti proti hotelu se bomo na hitro ustavili v slikovitem Tarasconu z mogočno renesančno trdnjavo kralja Réneja Dobrega. Z dobro večerjo bomo zaokrožili še en lep dan v Provansi. (zajtrk, večerja)

4. dan, sreda, 4. julij: LES ALPILLES–VASICE LUBERONA–LES ALPILLES

Zjutraj se bomo okrepčali z zajtrkom in se nato podali na celodnevno raziskovanje ljubkih provansalskih vasic naravnega parka Luberon. Zavarovano področje je poraslo s cedrami in borovci, prepredeno z nasadi sivke, mandljevcev, oljk in vinogradov ter obraslo z značilnim grmičevjem, garrigue, z vonjem po divjih zeliščih. Odkar je slikovite kraje v svoji knjigi Leto dni v Provansi, s hudomušno naklonjenostjo opisal Peter Mayle, vanje prihaja čedalje več radovednih turistov. Tudi mi bomo na svoje fotografije nanizali nekaj najlepših. Imenitne razglede po Vaucluški planoti vse do mogočne gore Ventoux ponuja prepišni Bonnieux, nepozaben je z okro zaznamovani Roussillon, v strme bregove ujeti Gordes pa upravičeno velja za eno najlepših francoskih mestec. Bližnji, od sonca pobeljeni in z nasadi sivke obdani samostan Sénanque, je eden izmed velikih simbolov Provanse. Čez dan si bomo med pohajkovanjem po luberonskih vasicah oddahnili ob kosilu v prijetni restavraciji, popoldne pa spoznali še srednjeveški Baux-de-Provence. Romantična vasica ima spektakularno lego vrh apnenčastega skalovja, stoletja zapuščene uličice pa dandanes kar prekipevajo od vrveža. (zajtrk, kosilo)

 

5. dan, četrtek, 5. julij: ST-REMY-DE-PROVENCE–MOUSTIERS-STE-MARIE–VERDON–GRASSE

Po krepčilnem zajtrku bomo pospravili prtljago in se odpeljali do bližnjega St-Rémy-de-Provence. Na hitro si bomo ogledali prijetno mestece, ki svojo priljubljenost dolguje predvsem Van Goghu, ki je med enoletnim okrevanjem v bolnišnici na robu mesta ustvaril 150 platen in več sto risb. Prijeten postanek bo tudi na posestvu Chateau Val Joanis. Podeželski dvorec, pravi provansalski bastide, obdajajo imenitni okrasni in zelenjavni vrtovi, sadovnjaki, nasadi oljk in obsežni vinogradi. Odlično vino bomo lahko poskusili med ogledom vinskih kleti. Neskončna polja žarečih barv in vonj po sivki nas bodo spremljali med vožnjo po obrobju valensolske ravnine, območja, kjer pridelajo večino lavandina in sivke na svetu. Visoko na robu soteske Verdon leži mestece Moustiers-Ste-Marie, priljubljeno zaradi imenitnih razgledov, slikovite lege in prefinjene fajanse. Soteske reke Verdon so ena najlepših naravnih znamenitosti Francije, osupljivi razgledi ter vožnja ob njej pa prav posebno doživetje. Popoldne se bomo ustavili še v središču industrije parfumov, mestu Grasse. Opremljeni s svežimi zalogami parfumov se bomo odpeljali do hotela ter se ob poslovilni večerji prepustili uživanju ob dobrotah provansalske kuhinje. (zajtrk, večerja)

 

6. dan, petek, 6. julij: NICA–VILLA EPHRUSSI DE ROTHSCHILD–BENETKE–LJUBLJANA

Zjutraj bomo pozajtrkovali, pripravili kovčke in se podali raziskovat mondeno, letoviško Nico. Posvetili se bomo predvsem staremu delu mesta, ki postaja s svojimi živahnimi uličicami in trgi vedno bolj trendovska četrt Nice. Na sončnem trgu Saleya se mešajo okusi, vonji in barve Provanse in Italije, blodnjak ozkih s cvetjem in perilom ovešenih uličic, skritih trgov, kavarn in pisanih tržnic pa je pravi magnet za obiskovalce. Pravo nasprotje ponujajo široki bulvarji in prestižne trgovine znanih modnih oblikovalcev okrog trga Massena, poglavje zase pa je obrežna Angleška promenada s razkošnimi hoteli belle epoque. Priljubljeni cilj bogatih in slavnih je od nekdaj tudi Cap Ferrat, polotok milijonarjev. Na tem najbolj zaželenem delu Azurne obale, se v subtropskih vrtovih skrivajo ekskluzivne vile, ena najrazkošnejših pa je Villa Ephrussi de Rothschild. Rožnato palačo, opremljeno z dragocenimi kosi pohištva in obsežno zbirko umetnin, je zasnovala baronica Béatrice Ephrussi de Rothschild. S sprehodom po imenitnih, brezhibno oblikovanih vrtovih z lepimi razgledi na morje, bomo sklenili naše popotovanje po Provansi, saj nas bo čakala le še vožnja na niško letališče, polet v Benetke in vožnja do Ljubljane. (zajtrk)

CENA
Cena     

 

Cena programa:  €

 

Cena vključuje:

 • transfer Ljubljana-letališče-Ljubljana,

 • letalski prevoz v ekonomskem razredu,

 • letališke in varnostne takse,

 • prevoz s sodobnim turističnim avtobusom po programu z vsemi pripadajočimi stroški

 • 5 nočitev z zajtrki v hotelih z najmanj 3* v dvoposteljnih sobah,

 • 5 večerij ali kosil,

 • vstopnine po programu,

 • vodenje slovenskega vodnika z licenco,

 • vodenje lokalnih vodnikov (kjer je to potrebno),

 • turistične takse v hotelu

 • osnovno nezgodno zavarovanje potnikov,

 • stroške organizacije potovanja in DDV.

 

Doplačila po želji:

 • enoposteljna soba

 • zavarovanje Coris

 • zavarovanje odpovedi potovanja (5% cene programa)

 

Cena ne vključuje: 

pijače pri obrokih, dodatnih obrokov, dodatnih ogledov in vstopnin

agrumi-leto
90_1-15_4-orto_botanico_di_catania4_archiviograndigiardiniitaliani_100giardiniperexpo2015
Hollywood_Gelato-gelato-case2
infioratanoto1-e1454491603315_edited
Fiasconaro_Colomba-Albicocca-e-Cioccolato-di-Modica-ambientata
cefalu
Chiesa-di-San-Francesco-allImmacolata
colleverde_park_hotel_1
colleverde_park_home6
116_1-15_9-lestanzeinfioredicanalicchionew3_archiviograndigiardiniitaliani_phrossellapezzino_100giar
Namestitev

 

Za štiri dni se bomo nastanili v prijetnem hotelu, ki leži sredi 13 ha velikega posestva, na robu naravnega parka Les Alpilles. Sobe so opremljene z vsem potrebnim udobjem (kopalnica, telefon, satelitska televizija, mini bar, sef in klima). Gostom z zajtrki, kosili in večerjami postrežejo na senčni terasi s pogledom na vrt ali v prijetni restavraciji. Telovadnica, odprti bazen, dve igrišči za tenis, prostor za petanko... poskrbijo za rekreacijo. Bližnjo okolico lahko gostje raziščejo tudi peš ali s kolesom, saj hotel leži v bližini krajev kot so Baux-de-Provence, Fonteville, St-Remy-de-Provence...
NAMESTITEV
VIDEO
Video utrinek
PRIJAVNICA

Prosimo za zgodnje prijave.

 

Pravočasna prijava potnikov je pogoj za zagotovitev predvidene cene prevozov, namestitev ter kvalitetne izpeljave programa.

 

 

bottom of page