top of page
Agrigento-Kolymbreta garden3
DSC_08071
138_1-15_2-giardinodisangiuliano2_archiviograndigiardiniitaliani_copia-jpg
liccumie-4
156_img1
2012-08-13-at-15-36-36
Agrigento-Kolymbreta garden2
_MG_9554-d21ec27447
1-Sangiuliano-145
90_1-15_8-orto_botanico_di_catania8_archiviograndigiardiniitaliani_100giardiniperexpo2015

Vrtovi, kulinarika in znamenitosti sončnega otoka

 

24.–29. april 2017

Burna stoletja, v katerih se je na največjem otoku Sredozemlja zvrstila neverjetna plejada različnih kultur, jezikov, verovanj, običajev in navad, so Sicilijo pregnetla v mozaik intenzivnih podob, barv, vonjev in okusov. Obiskovalce navdušujejo ostanki nekdanjih mogočnih civilizacij, uvrščeni na prestižni Unescov seznam svetovne kulturne dediščine, prav tako kot stara jedra slikovitih mest, razgibana rodovitna pokrajina z nasadi pomarančevcev, citrusov, mandljevcev in oljk, temperament samosvojih Sicilijancev in seveda nemirna Etna, ki narekuje ritem otoškemu življenju. Poglavje zase in pravi poklon mediteranskemu morju je bogastvo sicilijanske kuhinje. V barvitih, dišečih in nepozabno okusnih jedeh odsevajo številne kulturne plasti, ki so se nabrale v minulih tisočletjih. Na našem pomladanskem potovanju bomo skušali ujeti čim več nians tega resnično posebnega otoka. Grelo nas bo toplo spomladansko sonce, toplina in temperament prijaznih otočanov, njihova močna vina in izvrstna kulinarika s pregrešno dobrimi sladicami na čelu. Prava poslastica pa bodo naši obiski vrtov, malih zasebnih koščkov raja, ki nam jih bodo razkrili njihovi ponosni lastniki.

POUDARKI
Poudarki
Sicilija
MENI

Predvideni vodnik:  Gojko Zupan

PROGRAM

 

O programu na kratko

 

 

1. dan: LJUBLJANA–LETALIŠČE–SICILIJA

Zjutraj se bomo iz Ljubljane s posebnim avtobusom odpeljali do enega izmed sosednjih letališč in nato poleteli na Sicilijo. Po pristanku bomo pričeli s spoznavanjem vzhodnega dela otoka in tamkajšnjih posebnosti.

 

2. – 5. dan: SICILIJA – narava, znamenitosti, vrtovi, kulinarika ...

Vsakega izmed naslednjih dni bomo po krepčilnem zajtrku zapolnili z raziskovanjem tega tako raznolikega otoka. Spoznavali bomo otoške znamenitosti, zgodovino, obiskovali bomo zasebna posestva ali vrtove, okušali lokalne dobrote, obiskali kakšen muzej ali galerijo in si seveda vzeli tudi čas za nakupe, sprostitev in samostojno odkrivanje otoških posebnosti. Kakšna je lokalna kulinarika bomo ugotavljali ob raznih pokušinah, skupnih kosilih ali večerjah, kar bomo prilagodili  urnikom naših ogledov in zlasti dogovorom pri zasebnih lastnikih vrtov.

 

6. dan: SICILIJA–LETALIŠČE–LJUBLJANA

Zadnji dan našega potovanja bomo po zajtrku pripravili prtljago, si ogledali še kakšen vrt ali znamenitost ter nekaj prostega časa izkoristili za zadnje nakupe spominkov in lokalnih dobrot. Na letališču bomo počakali na večerni polet in se po pristanku odpeljali proti domu. V Ljubljano bomo predvidoma prispeli v poznih večernih urah.

* Vrstni red ogledov bomo prilagodili urnikom lastnikov zasebnih vrtov.

Obiskali bomo
 

Sirakusa - UNESCO

Za mnoge najlepše mesto otoka, je bilo nekoč najpomembnejše mesto Magne Graecie, celo bolj prestižno od Aten. Obmorsko mesto ugnezdeno na vzhodni obali je zaradi izjemne arhitekturne dediščine na Unescovem seznamu. O velikosti, moči in pomembnosti mesta pričajo številni mogočni ostanki, od grškega gledališča in rimskega amfiteatra do krščanskih katakomb in obsežnih kamnolomov, ki so Grkom služili kot zapor. Kulturna srčika mesta je otok Ortygia, nekoč posvečen boginji lova Artemis, danes je mestna svetnica Sv. Lucija. V Arhimedovem mestu je na osrednjem mestu stal Atenin tempelj, ki so ga v 7. st. predelali v katedralo, v Aretuzinem vodnjaku pa še dandanes uspeva redko rastišče papirusa.  Slikoviti trgi, razkošna baročna pročelja mestnih palač in dvorcev, živahne uličice in skrivnostna dvorišča ... več kot dovolj mikavnosti, da nam zlepa ne bo zmanjkalo idej, kako preživeti dan v tem edinstvenem mestu.

 

San Guiliano 

Rodovitno posestvo markiza Giuseppa San Giuliana je v družinski lasti dobrih osem stoletij, meri 60 ha in je kultivirano predvsem z nasadi citrusov. Pred 40 leti se je markiz odločil in nekaj hektarov zasadil z okrasnim grmičevjem in drevnino.  Okoli utrjene kmetije iz 15 st. je izoblikoval imeniten vrt s tematsko različnimi področji, ki jih razmejujejo ohranjeni arabski namakalni kanali, 'saie'. Glavna vrtnarka, Angležinja Rachel Lamb nas bo popeljala skozi arabski vrt z ribniki in vodnimi lilijami, bujni tropski vrt s palmami in ogromnimi kaktusi, pa skozi mediteranski vrt s prepletom cvetočih vrtnic vse do dišavnega vrta z obilico opojno dišečih zelišč in grmovnic. Čeprav se na posestvu ukvarjajo predvsem s pridelavo in predelavo citrusov, je del posestva namenjen tudi vinogradom. Odlična vina in  izdelke iz citrusov je v trgovinici mogoče tudi kupiti.

 

Il Giardino del Biviere

Legenda pravi, da je Zevsov sin Herkul prav na tem mestu ustvaril jezero, po njem poimenovano 'Lacus Erculeus'. Arabci so ga kasneje poimenovali 'Bevere', celoten fevd pa je bil že leta 1392 dodeljen družini Scipione Borghese. Zaradi malarije opustelo in propadajoče družinsko posestvo je rešila energična in iznajdljiva princesa Maria Carla Borghese. Sama, brez pomoči arhitektov ali krajinarjev, je na izsušenem jezeru ustvarila resnično edinstven mediteranski vrt. Bujne palme, juke in obsežna zbirka sukulentov se harmonično prepletajo s starimi sortami vrtnic, dišečim jasminom, pomarančevci in množico drugih mediteranskih rastlin. Očarljiva gostiteljica se rada pohvali z mnogimi znanimi, slavnimi in pomembnimi občudovalci svojega vrta. Kot prvi slovenski obiskovalci vrta, se jim bomo pridružili tudi mi.

 

Taormina

Stari Grki so mojstrsko izkoristili naravne terase v pobočju gore Monte Tauro in tu ustanovili mesto Taoromenion. Morje, Etna in nebo so služili za neponovljivo ozadje in učinkovito sceno gledališča, ki je tu zraslo v 3. st. p.n.š. Teater so kasneje predelali Rimljani, imenitni razgledi pa so se le malo spremenili in staro gledališče še danes služi svojemu prvotnemu namenu. Taormino so precej zgodaj odkrili tudi turisti, Goethe jo je že leta 1787 opeval kot košček raja na zemlji. Danes najbolj mondeno mestece Sicilije privlači množice petičnežev s svojimi butičnimi trgovinami, prestižnimi restavracijami in živahnim nočnim življenjem. Pred mestnim vrvežem se bomo umaknili v mirne vrtove Ville Comunale, ki jih je v 19. st. zasnovala škotska aristokratka Lady Trevelyan, krajinarka in tudi ena prvih konservatork. V prijetni senci brezhibno vzdrževanih magnolij, cvetočih hibiskusov in prekipevajočih bugenvilij bomo lahko uživali v lepih razgledih na mesto in morje.

 

Agrigento - Valle dei Templi; UNESCO

Bolj kot samo mesto in njegove s severnoafriškimi vplivi zaznamovane ulice, nas bo pritegnila Dolina templjev. Dih jemajoča okostja antičnih templjev in v arheološkem muzeju zbrane izkopanine so vse, kar je ostalo od nekoč mogočnega Akragasa, po velikosti četrtega mesta takrat znanega sveta. Veličasten niz dorskih templjev še dandanes priča o nekdanji moči in bogastvu. Še posebej je osupljiv Tempio della Concordia, eden najbolje ohranjenih grških templjev na svetu. Kdor bo želel, se bo lahko spustil v globel do vrta Kolymbetra, ki je prav tako ostanek nekdanjih bujnih antičnih nasadov in eden najstarejših vrtov zahodne civilizacije.

 

Villa Paterno 

Na strmem pobočju ob vznožju Etne si je domovanje uredil znani vrtni oblikovalec, gojitelj in zbiralec redkih rastlin, Ettore Paterno del Toscano. Zanj je bil tudi vrt sestavni del hiše, pač na prostem, brez strehe. Vedno je pravil, da bi moral biti vrt estetsko všečen, a vedno in predvsem funkcionalno in racionalno zasnovan bivalni prostor. Z izjemnim občutkom je zasnoval inovativen, drzen vrt, kjer je ideje in navdih našel tudi sloviti brazilski krajinar Burle Marx. Paternojeva velika strast so bile palme in eksotične rastline, stalnica njegovega ustvarjanja pa je bilo spoštljivo zavedanje nenehne prisotnosti vulkana. Nenavadne kombinacije naravne vegetacije in eksotičnih rastlin z dramatično silhueto Etne v ozadju nam še dolgo ne bodo ušle iz spomina.

 

Val di Noto - UNESCO

Noto, Modica, Ragusa, Sccili, Palazzolo Acreide ... kamnita baročna mesteca, vsa na Unescovem seznamu svetovnih dragocenosti. Razgibano pokrajino in kraje s še bolj dinamično preteklostjo druži prefinjena podoba trgov in ulic v starih mestnih jedrih, umetelno izrezljanih iz lokalnega kamenja medene barve. Tudi mi se bomo sprehodili po najlepši ulici Sicilije, z zlatimi palačami in cerkvami obrobljenem Corsu Vittorio Emanuele v elegantnem Notu in se spotoma ohladili z granito in menda najboljšim sladoledom na svetu. V mestecu stoterih cerkva, Modici, se bomo posladkali s slovito, ročno izdelano čokolado in se morda, če nam bo dopuščal čas, na kratko ustavili še v Ragusi in se oddahnili v prijetnem hladu ljubkega javnega parka, Giardino Ibleo, na obrobju starega mesta.

 

Zasebni vrt

Pred dobrimi štirinajstimi leti si je naša gostiteljica zaželela okolico neoklasične podeželske vile preoblikovati v sodoben okrasni vrt, v katerem bi se običajne mediteranske rastline harmonično dopolnjevale z redkimi tropskimi in subtropskimi rastlinskimi vrstami. S pretanjenim občutkom za barve, vonjave in strukturo je ustvarila serijo vrtnih sob, katerih rdeča nit so predvsem redke in dragocene rastline ter voda. Med bujno vegetacijo burmanskega vrta se obiskovalcu zazdi, da se je znašel v džungli, medtem ko v japonskem delu vrta vlada zenovsko vzdušje. Ribnik pod gigantskimi grevilleami je poln barvitih vodnih lilij, hijacint in lotosov, nekdanji namakalni kanali pa poskrbijo za svežino in igro svetlobe. Za še boljše počutje bo naša gostiteljica poskrbela s pripravo lahkega kosila, razvajala nas bo z okusnimi, doma pripravljenimi prigrizki, 'finger food'.

 

Etna - UNESCO

Montebello ali 'brutta bella', čudovita zver, kot jo ljubkovalno imenujejo domačini,  je destruktivna in hkrati radodarna, a vedno neustavljivo privlačna. Njen goli vrh, ki se dviga iznad rodovitnih sadovnjakov in vinogradov, je kot nenehen opomin, da najvišji aktivni vulkan Evrope še zdaleč ni rekel zadnje besede. Vulkanska lava je postala gradnik lokalnih vasic in mestec, ljudje so jo spretno vgradili v terase in suhozide, ki obrobljajo posestva ob vulkanskem vznožju. Posebno zgodbo na strmih Etninih pobočjih pišejo vinarji, ki na rodovitni vulkanski zemlji, blizu morja in na precejšnji nadmorski višini pridelujejo odlična, a specifična vina. Vedno bolj se vračajo k starim sortam in v stoletjih preizkušenim metodam vzgoje in pridelave vina. Obiskali bomo eno najstarejših vinarskih družin tega področja, ki se z veliko ljubezni, strasti in znanja posveča pridelavi odličnih vin, ki vsako leto pobirajo nagrade na zahtevnih mednarodnih tekmovanjih.

 

Prosti čas

Poleg mnogih zanimivih ogledov in obiskov vrtov, bomo seveda nekaj časa namenili tudi prostemu času. Postanke bomo tempirali v krajih, kjer bo obilo možnosti za samostojne oglede, potepanje po slikovitih uličicah, brskanje po dobro založenih tržnicah in trgovinicah ter za nakupe značilnih izdelkov in spominkov. Gotovo se bo našla tudi kakšna minuta za osvežitev in oddih na morski obali.

 
CENA
Cena                                                                               

 

Cena programa:     998 € pri najmanj 30 prijavljenih potnikih

                                       1.120 € pri najmanj 20 prijavljenih potnikih

 

Cena vključuje:

 • transfer Ljubljana-letališče-Ljubljana,

 • letalski prevoz Benetke-Catania ter Catania-Benetke v ekonomskem razredu,

 • letališke in varnostne takse,

 • prevoz s sodobnim turističnim avtobusom po programu z vsemi pripadajočimi stroški

 • 5 nočitev z zajtrki v hotelih z najmanj 3* v dvoposteljnih sobah,

 • 5 večerij ali kosil,

 • vstopnine v najmanj pet vrtov, arheološko najdišče v Siracusi, Dolino templjev v Agrigentu

 • vsaj 2 degustaciji značilnih sicilijanskih dobrot (vino, citrusi, siri, sladice ...)

 • vodenje slovenskega vodnika z licenco, umetnostnega zgodovinarja

 • vodenje lokalnih vodnikov, kjer je to potrebno ter vrtnarjev/lastnikov v vrtovih

 • turistične takse v hotelih

 • osnovno nezgodno zavarovanje potnikov,

 • stroške organizacije potovanja in DDV.

 

Doplačila po želji:

 • enoposteljna soba: 160 €

 • zavarovanje Coris; 5 dni skupinsko: 5,91 € (enojno kritje); 8,88 € (dvojno kritje)

 • zavarovanje odpovedi potovanja: 45 €

Cena ne vključuje: 

 • pijače pri obrokih,

 • dodatnih obrokov,

 • dodatnih ogledov in vstopnin

 • napitnin

agrumi-leto
90_1-15_4-orto_botanico_di_catania4_archiviograndigiardiniitaliani_100giardiniperexpo2015
Hollywood_Gelato-gelato-case2
infioratanoto1-e1454491603315_edited
Fiasconaro_Colomba-Albicocca-e-Cioccolato-di-Modica-ambientata
cefalu
Chiesa-di-San-Francesco-allImmacolata
colleverde_park_hotel_1
colleverde_park_home6
116_1-15_9-lestanzeinfioredicanalicchionew3_archiviograndigiardiniitaliani_phrossellapezzino_100giar
Namestitev

 

Nastanjeni bomo v udobnih hotelih, v sobah opremljenih z vsem potrebnim udobjem (kopalnica, telefon, satelitska televizija, mini bar, sef in klima).  
Natančnejše informacije sledijo v kratkem (fotografije so simbolne)
NAMESTITEV
VIDEO
Video utrinek
PRIJAVNICA

Prosimo za zgodnje prijave.

 

Pravočasna prijava potnikov je pogoj za zagotovitev predvidene cene prevozov, namestitev ter kvalitetne izpeljave programa.

 

 

bottom of page