top of page

 

Besedilo in fotografije: Bernarda Strgar

Sissinghurst Castle Garden velja za enega izmed najlepših angleških vrtov 20. stoletja, ki vsako leto pritegne množico obiskovalcev iz celega sveta.  Vrt in posestvo so znani po svoji zgodovini (v zgodovinskih knjigah je grad prvič omenjen že v srednjem veku),   arhitekturi in po vrtu, ki ga je leta 1930 začela ustvarjati pisateljica in pesnica Vita Sackville- West skupaj z možem Haroldom Nicolsonom, ki je bil znan zgodovinar in diplomat. 

Elizabetinski razgledni stolp iz l. 1565 je edini ostanek razkošnega domovanja iz tistega časa. Ostale stavbe so podrli. V stolpu je imela Vita Sackville-West urejeno knjižnico in svojo delovno sobo. Z vrha stolpa je lep razgled na vrt.

Leži na jugu Anglije, v Kentu, v bližini vasice Cranbrook. Vrt pripada National Trust-u, ki je skrb zanj prevzel leta 1967. National Trust je vodilna angleška organizacija, ki skrbi za zgodovinske stavbe, posestva in vrtove širom Velike Britanije. Je od vlade neodvisna organizacija, ki se financira s prispevki članov, obiskovalcev njihovih vrtov in posesti ter s pomočjo različnih donatorjev.

Sissinghurst Castle Garden je poznan po hkratni rabi načel pravilnega in svobodnega oblikovanja. Zanj so značilne neformalno in po zanimivih barvnih shemah urejene cvetlične grede, na katerih najrazličnejše trajnice dopolnjujejo vrtnice, čebulnice, zanimive manjše grmovnice ter sezonsko cvetje. Cvetlične grede so postavljene znotraj močnega in pravilnega arhitekturnega okvira. Ta je sestavljen iz opečnatih zidov in iz strogo oblikovanih živih mej. Višje rastoče žive meje so iz tise in gabra, nižje obrobe pa iz pušpana. Znotraj vzdolžnih in prečnih osi, ki gradijo serijo zaprtih celot oz. manjših vrtnih enot,  t.i. 'outdoor rooms', vlada sproščenost pisano cvetočega rastlinja. Glede na vsebino teh manjših vrtnih enot je Sissinghurst Castle Garden sestavljen iz Rožnega, Podeželskega, Zeliščnega in Belega vrta, na delu vrta pa je tudi travnik s sadovnjakom. Od vseh teh enot je največjega občudovanja obiskovalcev deležen  Beli vrt (White Garden), saj velja za enega prvih in najbolj znanih enobarvnih vrtov v Evropi.

Beli vrt velja za enega prvih in najbolj znanih enobarvnih vrtov v Evropi. V njem rastejo predvsem trajnic, ki cvetijo belo ali imajo srebrne liste.

Zgodovina Sissinghurst Castle Garden sega daleč nazaj v 15. stoletje. Takrat so predniki poznejše gospodarice in stvariteljice tega vrta, Vite Sackville-West, zgradili večjo hišo oz. manjši grad, od katerega je danes ostala le opečnata stavba na vhodu v vrt  iz l. 1490 in elizabetinski razgledni stolp iz l. 1565 .  V letih od 1756-1763 je grad služil kot zapor za francoske vojne ujetnike in v tistem času so večino zgradbe tudi porušili. Vita Sackville-West in njen mož Harold Nicolson sta leta 1930  kupila posestvo in  začela z načrtovanjem novega, danes tako slavnega vrta. Po osmih letih dela, torej l.1938 je bil vrt odprt tudi za javnost in že takrat ga je obiskalo 800 ljudi.  Leta 1967 , nekaj let po smrti Vite Sackville-West je vrt, ki ga je z vsakim  letom pritegnil več obiskovalcev,  njen sin Nigel Nicolson podaril National Trust-u.

Vita Sackville-West je bila zelo zanimiva ženska. Poleg tega, da je ustvarila tako edinstven in s prefinjenim okusom narejen vrt, je bila tudi znana pesnica in pisateljica. Izdanih je bilo več kot dvajset njenih del. Pisala je biografske knjige, poezijo, romane in vrtnarske članke. Vita Sackville-West je tudi veliko potovala, tako po Evropi, kakor tudi drugod po svetu. Na njenih potovanjih sta nastala tudi dva potopisna romana. Njeno osebno življenje je bilo zelo razburkano. Z možem sta pripadala svetu evropske aristokracije. Družbo je pretresla tako z afero s svojo mladostno prijateljico Violet Trefusis, s katero sta leto dni potovali po Španiji in Italiji, kakor tudi  z zvezo, s takrat že znano pisateljico Victorio Holt. Vsekakor je bila Vita Sackville-West izredno zanimiva in za tisti čas zelo nenavadna ženska.

Izmed njenih knjig sem imela sama priložnost prebrati le tisto z naslovom In Your Garden, V vašem vrtu. Knjiga je sestavljena iz njenih člankov, ki jih je pisala za časopis The Observer. Nastajali so v letih 1946-1950. Članki so urejeni po mesecih in so polni nasvetov, opažanj tako z njenega, kakor tudi iz drugih vrtov, ki si jih je avtorica beležila. V knjigi zvemo marsikaj tudi o posameznih rastlinah, o drevesnicah in vrtnarijah, ki so obstajale v tistem času in o ljudeh, ki so takrat ustvarjali vrtove. Knjiga se bere kot roman z vrtnarsko vsebino.

Sissinghurst Castle Garden je v mesecu maju v polnem razcvetu. Po opečnatih zidovih se vzpenjajo  vrtnice in sroboti, ob njih rastejo zimzeleni koprivčki, Ceanothus, ki so ravno zečeli odpirati svoje živo modre cvetove. Na žalost  večina sort zimzelenih koprivčkov ni prezimno trdna. Preživeli bi mogoče le na južni strani kakšnega zidu, ki bi nudil zavetje pred mrazom in vetrom. Po steni je rasla tudi zelo stara figa, ki je bila privezana ob steno tako, da je izgledala kot popenjavka. V Rožnem vrtu so številnim vrtnicam, ki so začele odpirati svoje cvetove, delale družbo perunike, Iris, krvomočnice, Geranium, ki so bile prisotne tudi v drugih delih vrta, vijolice, Viola in druge spremljevalne trajnice. Občudovanja vreden je bil tudi iz lip narejen špalir in pa glicinija, ki je bila obrezovana tako, da je izgledala kot samostojno rastoče drevo.

Na robu zeliščnega vrta kraljuje modro cvetoča glicinija, ki raste kot samostojno drevo.

V Zeliščnem vrtu je bilo moč videti zbirko najrazliščejših dišavnic iz celega sveta. Posebej zanimiva je bila 'preproga', narejena iz različnih vrst oz. sort pokrovnih materinih dušic, Thymus. Nekatere od njih so ravno cvetele. Te, čisto ob tleh rastoče materine dušice se vedno večkrat uporabljajo za prekrivanje tal na mestih, kjer je zemlja slaba in suha  ter na legah, kjer sonce pripeka večino dneva. Na takih mestih so veliko bolj primerne kot trava. Poleg tega, se od njih tudi širi prijeten vonj.

Beli vrt je poglavje zase. V njem rastejo izključno belo cvetoče rastline in pa tiste, ki se odlikujejo po listih sivo-modrih odtenkov. Poleg vrtnic so to bile krvomočnice (Geranium), perunike (Iris), volčji bobi (Lupinus), nočnice (Hesperis), grintavci (Scabiosa), smiljke (Cerastium), pustoljubi (Crambe), čišljaki (Stachys) in mnoge druge. Beli vrt  je name deloval izredno pomirjajoče in enovito. Kljub odstotnosti barv je to razgiban vrt, kjer se lahko izrazi oblika same rastline, kakor tudi cvetovi, listi in stebla. Vsekakor pa je lep enobarvni vrt narediti veliko težje kot tiste, pri katerih uporabljamo tudi drugače cvetoče rastline.

Sissinghurst Castle Garden je poln obiskovalcev od 1. aprila , ko odpre svoja vrta, do 15. oktobra, ko se vrata vrta za javnost zaprejo.  V vrtu ima National Trust tudi trgovino s strokovnimi in leposlovnimi knjigami, z okraski ter s spominki, z manjšimi vrtnarskimi orodji in potrebščinami. V manjši prodajalni z rastlinami, predvsem trajnicami, ki rastejo v vrtu, je mogoče kupiti tudi nekatere rastline, ki rastejo. Vendar lahko rečem, da le-teh, posebno trajnic, ni več potrebno kupovati v Angliji, saj so na voljo tudi v slovenskih specializiranih vrtnarijah s trajnicami. V vrtu se lahko okrepčate v restavraciji, ki nudi kosila, kakor tudi lahke prigrizke. Hrana za restavracijo prihaja iz okoliških kmetij, tako da je sveža in odličnega okusa. Seveda lahko v restavraciji v miru spijete obvezni angleški popoldanski čaj z odličnim kremnim maslom in kolački  ter polni idej in čudovitih vtisov o vrtu   načrtujete spremembe in novosti, ki jih boste vnesli v vaš vrt.

Pogled na del vrta iz stolpa. Znotraj formalno striženih živih mej so urejene cvetlične grede, na katerih rastejo predvsem trajnice, ki jih dopolnjujejo vrtnice, čebulnice, zanimive manjše grmovnice in drevesa ter sezonsko cvetje.

Na opečnate zidove se vzpenjajo sroboti in vrtnice, kakor tudi druge zanimive rastline. Vrt je poln tudi najrazličnejših vaz in kipov.

V vrtu je zelo znan tudi špalir iz lip. Drevesa so bila posajena v tridesetih letih prejšnjega stoletja in jih strogo obrezujejo.

Stara figa že dolga desetletja raste ob opečnatem zidu. Njene veje tvorijo umetelen preplet, ki vzbuja občudovanje obiskovalcev.

Vrt je sicer najbolj znan po t.i. belem vrtu, vendar je v sredini maja izstopal del vrta, kjer so kraljevale trajnice toplih barv- rumene, oranžne in rdeče.

Počitek po ogledu vrta.

Meseca maja v vrtu cvetijo perunike in orlice najrazličnejših barv.

Vrt je sestavljen iz t.i. vrtnih sob. Obiskovalci se prosto sprehajamo iz ene v drugo. Med seboj so ločene z opečnatim zidom ali živimi mejami. Vsaka izmed njih je ponavadi različno tematsko oblikovana.

Podobni članki:

ANGLIJA - SISSINGHURST CASTLE GARDEN

bottom of page