top of page

ANGLIJA - TRAJNICE NA CHELSEA FLOWER SHOW-U 2008

 

Besedilo in fotografije: Bernarda Strgar

Trajnice so na najprestižnejši vrtnarski razstavi v Londonu množično zastopane. Tako v samih vzorčnih  vrtovih, kjer predstavljajo največjo skupino rastlin, ki sestavljajo vrt, kakor tudi na razstavnem prostoru pod šotorom, kjer se predstavljajo specializirane vrtnarije za gojitev trajnic ter vrtni centri.  Britanci, kakor tudi ostali narodi vrtnarsko razvitih dežel, se namreč zavedajo pomena rabe trajnic – občudujejo njihovo raznolikost, lepoto, trpežnost in hkrati učinke, ki jih z domiselno rabo in znanjem lahko dosežemo v vrtu ali v parku. V teh deželah ni vrta ali parka brez trajnic. Celo več – trajnice predstavljajo eno izmed glavnih skupin okrasnih rastlin v zasaditvah. Tudi na Chelsea Flower Show-u so bile predstavljene na zanimive načine in v najrazličnejših kombinacijah.

Na razstavnem prostoru pod šotorom so se predstavljale vrtnarije in vrtni centri. Človek se kar ne more načuditi kako perfektno izgledajo razstavljene rastline in kako mojstrsko jih znajo pripraviti. Za primer - na razstavnem prostoru specializirane vrtanrije za gojitev čebulnic,  istočasno cvetita žefran, Crocus, ki v vrtu cveti že februarja ali marca in pozno cvetoča sorta tulipana, ki v vrtu cveti šele maja. Posebno zanimiva je bila tudi predstavitev trajnic za senco oziroma trajnic, ki v naravi rastejo v podrasti gozdnih dreves. Seveda v vrtnarijah gojimo njihove izpeljanke, torej sorte z novimi lastnostmi. V senčnih legah so pri trajnicah pomembni predvsem listi, njihova barva in oblika, manj cvetovi, ker v senci rastline zaradi pomanjkanja svetlobe cvetijo manj bogato in manj barvito. Tako smo med trajnicami za senčno lego občudovali veliko število novih sort iskrivk, Heuchera, ki se razlikujejo predvsem po barvi listov . Ti so lahko rdeči, zeleni z rdečimi žilami, oranžni, srebrni z rdečimi žilami in mnogi drugi. Zanimive so bile tudi tiarele, orlice, praproti, srčki in seveda hoste, ki s svojimi listi vedno znova navdušujejo. Zanimiv je bil tudi razstavni prostor z okrasnimi luki, Allium. Velika kroglasta socvetja v različnih odtenkih roza in lila barve so navduševala s svojo lepoto in enostavnostjo. Ob pogledu na njih, se mi je ponovno potrdilo pravilo, da lep učinek  s trajnicami dosežemo takrat, ko le te sadimo v večjih skupinah.

Okrasni luki na razstavi. Njihova kroglasta socvetja pridejo najlepše do izraza, ko so posajeni v skupinah. V ozadju je stepska lilija.

Obiskovalci so se množično ustavljali tudi pred razstavnim prostorom, kjer so bili predstavljeni volčji bob, Lupinus in ostrožnik, Delphinium. Razkošje barv cvetov različnih sort volčjega boba, ter zanimiva oblika njihovih socvetij so bili enostavno kot magnet za obiskovalce, ki nas je znova presenetilo bogastvo barv teh trajnic. Socvetja so bila bela, rumena, rožnata, rdeča, vijolična, modra in še v različnih odtenkih naštetih barv. Pri tem bi opozorila, da v vrtu volčjih bobov različnih barv ne sadimo skupaj, saj se le-ti med seboj križajo. Pri ostrožnikih smo lahko občudovali prelivanje barv v hladnejšem dela barvnega spektra, torej modrih in lila odtenkov,  med katerimi so bile tudi roza in bele sorte. Pri ostrožnikih mi je v oči padla predvsem velikost posameznega cveta, ki sestavljajo bogata pokončna socvetja teh trajnic. Bili so namreč izjemno veliki. Pri  njih se mi je kar hitro porajalo čisto praktično vprašanje. Namreč, kako tako bogata socvetja preživijo nepolomljena močan poletni naliv. Tudi, če jim namestimo oporo. Te sorte so bolj primerne za gojenje v deželah, kjer ne poznajo močnih nalivov.

Ostrožniki na razstavi.

Posebno razkošna je bila tudi predstavitev potonik. Različne cvetoče sorte so nas od daleč vabile, da si jih pridemo ogledati. Cvetovi, tako enostavni kot tudi tisti polnjeni, so znova potrdili, da imajo potonike prav posebno mesto med trajnicami.

Okrasne trave so bile predstavljene na različnih koncih, posamezno ali v kombinaciji z drugimi rastlinami. Posebno zanimiva je bila precej enostavna predstavitev, kjer so bile različne trave posajene v večje posode, ki pa so bile različnih oblik, glede na samo rast trave, ki je bila v njih posajena. Trave s povešavo obliko rasti so bile posajene v višjih posodah, da je njihova oblika prišla bolj do izraza, tiste s pokončno rastjo pa v bolj širokih skledah.

Okrasne trave na razstavi.

Trajnice smo na Chelsea Flower Show-u lahko občudovali tudi v vzorčnih vrtovih. V nekaterih izmed njih smo lahko opazovali trajnice umirjenih barv, kjer so oblikovalci skušali doseči raznolikost predvsem z njihovimi listi in obliko rasti ter zanimivimi kombinacijami. Različni odtenki bele in zelene v povezavi z mehkobo okrasnih trav in strogimi oblikami grmov, kakršen je pušpan, so delovali zelo harmonično. Med belo cvetočimi trajnicami so prevladovali naprstec, Digitalis purpurea 'Alba, ki je sicer dvoletnica, vendar se v vrtu sam seje.  Zanimive so bile tudi orlice, Aquilegia, zali kobulček, Astrantia major, tiarela, Tiarella wheryii, sibirska perunika, Iris sibirica, krvomočnice, Geranium, hosta in druge. Med travami je izstopala bodalica, Stipa tenuissima, ki se odlikuje po svoji mehkobi, modra ovsika,Helictotrichon sempervirens, ki ima sivo zelene liste, belo progasti kitajski trstikovec, Miscanthus sinensis 'Variegatus', vednozelena siva ovčja bilnica, Festuca glauca, rušnata masnica, Dechampsia caespitosa in mnoge druge.

V bolj barvitih vrtovih so bile posajene najrazličnejše orlice, bradate perunike, papeževe sveče, zali kobulček, travniška kadulja in mnoge druge. Za ustvarjanje zelenih preprog so bile materine dušice posebej zanimive, saj prenesejo tudi bolj sušna in suha rastišča, hkrati je njihov videz lep, od njih se širi tudi prijeten vonj, saj so to rastline z aromatičnimi listi.

 

Chelsea Flower Show je vsekakor razstava, ki je vredna izleta v London. Na takih rastavah se porodijo ideje in  želje po ustvarjalnem delu, kar vrtnarjenje in načrtovanje vrtov in parkov tudi je.  Predvsem pa bi si morali ogledati razstavo organizatorji in razstavljalci  slovenskih cvetličnih razstav,  kot vzpodbudo k razmišljanju, da med rastlinami ne obstajajo samo enoletnice in tulipani.

Podobni članki:

Med okrasno travo, Helictotrichon sempervirens rastejo orlica s temno rdečimi polnimi cvetovi, belocvetoča krvomočnica, okrasni pelin s sivimi listi, komarček z mehkimi zelenimi listi v ospredju.

Orlice, perunike, potonike med rododendroni in azalejami. Spredaj raste zanimiva pisanolistna praprot, Athyrium nipponicum 'Pictum', v ozadju pa bambusi.

Netresk v posodi pred živo mejo iz gabra.

Na terasi v senci. Veliki listi rodgersije, svetleči listi kopitnika, in suličasti listi okrasnih trav se lepo dopolnjujejo.

Med strogo oblikovanimi pušpani rastejo dišavnice, kot so žajbelj, materina dušica, sivka in trava, Stipa tenuissia.

Različne sorte host so kraljevale pod drevesom. Med njimi rastejo okrasni luki.

Razkošje potonik.

Sibirska perunika in naprstec med travami in praprotmi. Greda je naslonjena na živo mejo iz gabra. V ospredju med peskom zelena preproga iz materine dušice in debelačke.

bottom of page