top of page
iga-eroeffnung_c_dominik_butzmann_17

BERLIN in IGA 2017

MENI

Vrtovi Berlina, Potsdama ter IGA 2017

 

4.-7. oktober 2017

 

Prestolnica združene Nemčije je moderno in zelo raznoliko mesto, ki je kljub svoji burni in ne najbolj veseli preteklosti, postalo mesto priložnosti, inovativnih idej, liberalizma ter tolerantnega kozmopolitskega načina življenja. Nadvse pestra paleta znamenitosti, galerij, imenitnih muzejev in najrazličnejših zanimivosti je razpršena po mestu, ki mu svojstven pečat daje mreža obsežnih zelenih in vodnih površin.  Naš tokratni obisk Berlina bomo nadgradili z vrtoljubskimi poslasticami, kot češnja na vrhu torte pa bo ogled letošnje največje mednarodne hortikulturne prireditve v Evropi, IGA 2017.

Tokrat bo naša strokovna vodnica Bernarda Strgar Schulz.

 

Bernarda je diplomirana biologinja, gojiteljica trajnic, vrtna oblikovalka in publicistka - avtorica številnih člankov, ki jih lahko že od leta 1996 prebiramo v številnih revijah in publikacijah. Sad njenega bogatega znanja in izkušenj so Trajnice Strgar, specializirana vrtnarija s široko ponudbo vrtnih trajnic, okrasnih trav, praproti in dišavnic, njena je tudi  knjiga o trajnicah, Sto trajnic na Slovenskem.

170413_iga_0687_lq
iga_kienberg_benner_004_print
191_9127
img_0856
188_8885
192_9237
191_9154
wolkenhain_c_contempo_zeitraffer
tu_thailand_c_uhlemann007
sommerbepflanzung_c_iga_berlin_2017_041
reichstag5
karl-foerster-staudengarten_3_c_gran_berlin
italienischer_renaissance_garten_c_guenter_schneider_
191_9131
188_8869
POUDARKI
Poudarki
Turistično vodenje:  Gregor Zupan
 
Strokovno vodenje:  Bernarda Strgar Schulz
PROGRAM

 

Okvirni program potovanja
 

1. dan, sreda, 4. oktober: LJUBLJANA–FREISING–WITTENBERG

 

Zjutraj se bomo zbrali v Ljubljani in se z udobnim avtobusom odpeljali proti karavanškemu predoru. Vožnjo preko Avstrije bomo prekinili z nekaj krajšimi postanki za osvežitev ter v Nemčiji nadaljevali mimo Kimskega jezera in Munchna do Freisinga. Noge si bomo z užitkom pretegnili med sprehodom po imenitnih vzorčnih in učnih vrtovih raziskovalnega instituta Weihenstephan, kjer načrtno preskušajo in nato svetujejo o rastlinskih vrstah, primernih za lokalno podnebje in rastišča. Ob naših majskih obiskih vrtnega sejma v Freisingu smo vrtove vedno videli v zadržani pomladanski izvedbi, tokrat se  že veselimo razkošne jesenske podobe s travami in jesenskimi trajnicami. Pri najstarejši nemški pivovarni Weihenstephaner, se bomo okrepčali s tipičnim bavarskim kosilom in morda poskusili, kakšno je lokalno pivo, nato pa nadaljevali našo pot proti severu. V letu, ko se spominjamo 500-letnice pričetka reformacije, se bomo ustavili v hotelu v bližini mesta Wittenberg, kjer je Martin Luther na vrata cerkve pribil seznam svojih 95 tez in s tem sprožil niz dogodkov, ki so usodno zaznamovali celotno Evropo. (kosilo)

 

2. dan, četrtek, 5. oktober: WITTENBERG-POTSDAM-BERLIN

 

Po krepčilnem zajtrku in ne predolgi vožnji se bomo ustavili v Potsdamu, nekdanji rezidenci pruskih in nemških vladarjev. Jezerska pokrajina z imenitnimi palačami je v celoti umeščena na seznam UNESCOve svetovne dediščine. Nekaj sproščenih  ur bomo preživeli v tem lepem okolju, sprehodili se bomo tudi po slovitih terasah dvorca Sanssouci, najljubšega pribežališča pruskega vladarja Friderika II Velikega. Vsak, ki je kdaj iskal hvaležno sorto trave za svoj vrt, je gotovo naletel na ime Karl Foerster, mi pa se bomo podali prav do vrtnarije in doma tega slovitega hortikulturnega inovatorja, trajničarja in pravega botaničnega filozofa. Gotovo bo pogled na jesenski vrt Karla Foersterja prav zaradi trav še bolj pristen in zanimiv. V prijetnem mestnem središču Potsdama si bomo privoščili nekaj prostega časa za nakupe, samostojno raziskovanje in prigrizek, nato pa jo bomo ubrali  naprej do našega naslednjega cilja. V mirnem okolju ob jezeru Wannsee, je dal svojo vilo postaviti začetnik impresionizma v Nemčiji, slavni slikar Max Liebermann. Ogledali si bomo njegov dom in se sprehodili tudi po vrtu z lepimi pogledi na jezero. Tu je  umetnik našel navdih za množico oljnih platen, ki v razstavljeni zbirki zasedajo častno mesto. Zvečer se bomo namestili v hotelu in se po večerji odpravili k počitku, najbolj neutrudni pa raziskovat večerni utrip nemške prestolnice. (zajtrk, večerja)

 

3. dan, petek, 6. oktober: BERLIN

 

Zjutraj bomo pozajtrkovali in se odpeljali do berlinskega botaničnega vrta. Zasnovali so ga že davnega leta1679, njegovih 43 ha površin pa ga uvršča na 2. mesto največjih botaničnih vrtov na svetu. Ogledali si bomo del obsežnih rastlinskih zbirk, tudi redkih in v naravnem habitatu že ogroženih vrst, zbranih v imenitnih rastlinjakih. Pravi presežek je tudi veliki paviljon, menda največji steklenjak na svetu. Königliche Gartenakademie, vrtnarsko akademijo kjer izobražujejo nadobudne, inovativne vrtne oblikovalce, sta ustanovili dami, ki se ponašata z nagradami s prestižnih razstav, kot sta Chelsea in Hampton Court Flower Show. Sprehod skozi tamkajšnje vrtove bo zanimivo doživetje,  navdušila nas bo bogata ponudba njihove vrtnarije, prav gotovo pa se nam bo v tem prijetnem okolju prilegel počitek ob okusnem kosilu. Okrepčani in s svežimi močmi bomo lažje nadaljevali z našim spoznavanjem Berlina. Že med vožnjo po mestu bomo lahko ujeli pogled na marsikatero znamenito berlinsko stavbo, popoldne pa bo v celoti namenjeno ogledom v mestu. Vrstni red bomo prepustili našemu izkušenemu vodniku, gotovo pa nam bo vmes namenil nekaj prostega časa za samostojne oglede, nakupe ali obisk katerega izmed imenitnih berlinskih muzejev. Zvečer se bomo prijetno utrujeni vrnili v hotel nabirat novih moči. (zajtrk, kosilo)

 

4. dan, sobota, 7. oktober: BERLIN in IGA 2017-letališče-LJUBLJANA

 

Zjutraj bomo v miru pozajtrkovali in pripravili kovčke, saj bo to zadnji dan našega potovanja. Nekaj časa bomo še namenili ogledom v mestu, nato pa se bomo odpeljali na prizorišče mednarodne vrtne razstave IGA, ki se s sloganom 'Morje barv' posveča ureditvi zelenih površin v urbanih okoljih. Širokopotezna prireditev samih presežkov nas bo pritegnila s svojimi več kot 100 ha inovativno urejenih površin, s paviljoni različnih držav udeleženk, z živahnim dogajanjem ter z osupljivimi razgledi, ki se ponujajo med vožnjo z  gondolami. V času IGE so del prizorišča tudi vedno privlačni, tematski Vrtovi sveta. Zbrane vtise bomo lahko primerjali kar med vožnjo do letališča Schönefeld od koder bomo zvečer poleteli proti Benetkam. V Ljubljano se bomo vrnili v poznih večernih urah, predvidoma do 23-ih. (zajtrk)

CENA
191_9148
170413_iga_0502_lq
african_bouquet_2c_uhlemann
2015_07_30_rathenow_bildnr714
orient.garten_ch.koppatsch
191_9158
192_9247
191_9164
blumenmotiv_3
188_8893
3,c=0,h=720.bild
morgensonne_im_christlichen_garten_c_gruen_berlin
Cena                                                                               

 

Cena programa:  695 €

 

Cena vključuje:

 • prevoz s sodobnim turističnim avtobusom po programu z vsemi pripadajočimi stroški,

 • stroške dveh voznikov,

 • 3 nočitve z zajtrki v hotelih z najmanj 3* v dvoposteljnih sobah,

 • 3 kosila oz. večerje, 

 • vstopnine po programu,

 • letalski prevoz Berlin-Benetke v ekonomskem razredu,

 • en kos ročne prtljage do max. 10 kg v merah do 56 x 40 x 25 cm **,

 • letališke in varnostne takse,

 • transfer Beneško letališče–Ljubljana,

 • vodenje slovenskega vodnika z licenco,

 • strokovno vodenje ge. Bernarde Strgar Schulz,

 • osnovno nezgodno zavarovanje potnikov,

 • organizacijo potovanja in DDV.

** Večje in težje kose prtljage ter nakupljene rastline lahko ob povratku z letalom pustite na avtobusu in jih v Ljubljani prevzamete v nedeljo popoldne.

 

Doplačila po želji:

 • · enoposteljna soba: 80 €

 • · zavarovanje odpovedi potovanja (5 % aranžmaja)

 • · zavarovanje Coris; skupinsko: 5,91 € (enojno kritje); 8,88 € (dvojno kritje)

 

Cena ne vključuje: 

 • pijače pri obrokih,

 • dodatnih obrokov,

 • dodatnih ogledov in vstopnin

 • napitnin

VIDEO
Video utrinek
PRIJAVNICA
bottom of page