top of page

Vrtovi zelenega otoka in BLOOM 2017

 

29. maj - 3. junij 2017

 

Irska, dežela mnogoterih odtenkov zelene, je že kar sama po sebi velik vrt. Milo podnebje, dolga vegetacijska doba, rodovitna zemlja v družbi z nenehnim pršenjem tvorijo idealno okolje, ki omogoča  rast pisani paleti tudi zelo eksotičnih rastlin. Vrtovi, ki nam bodo odprli svoja vrata, se lahko kosajo z najlepšimi vrtovi sveta. Izkusili bomo gostoljubnost  prijaznih Ircev, skupaj z njimi nazdravili, zaplesali in zapeli. Živahni a večkrat tudi boleče trpki napevi odražajo dolgo in burno preteklost dežele in njenih trdoživih prebivalcev. Začarali in prevzeli nas bodo skrivnostni pomniki davnih časov in melanholična, že kar mistična pokrajina. Naše spoznavanje dežele škratov, bajk in legend pa bomo lahko začinili še z obiskom izvrstnega festivala hortikulture in prehrane, BLOOM 2017, kjer si bomo ogledali najnovejše trende vrtnega oblikovanja in se razvajali ob degustacijah irskih dobrot.  Zato le še dobrodošlica -

 

CÉAD MHÍLE FÁILTE!

Irska Bloom2
MaryKinsellaPhotos-4
DSCN3259
DSCN3970
DSCN3028
DSCN3794
Cork-Ireland-Village
fixed-the-irish-garden-ireland-gardenista-Caher-Bridge-Pond-Garden4
DSCN3446
Irska Bloom1
DSC08167
DSCN3864
DSC05634
DSCN3114
POUDARKI
Poudarki
Vodnik: Gregor Zupan
PROGRAM

 

O programu na kratko
 
1. dan: LJUBLJANA–LETALIŠČE–IRSKA

Dopoldne se bomo iz Ljubljane s posebnim avtobusom odpeljali do enega izmed sosednjih letališč in nato poleteli V Dublin. Po pristanku se bomo odpeljali proti zahodu, si ogledali eno najpomembnejših znamenitosti otoka ter se zvečer namestili v hotelu v Galwayu in druženje nadaljevali ob spoznavni večerji.

 

2. – 5. dan: IRSKA – narava, znamenitosti, vrtovi, kulinarika...

Vsakega izmed naslednjih dni bomo po krepčilnem zajtrku zapolnili z raziskovanjem tega tako raznolikega otoka. Spoznavali bomo otoške znamenitosti, zgodovino, obiskovali bomo zasebna posestva ali vrtove, okušali lokalne dobrote, obiskali kakšen muzej ali galerijo in si seveda vzeli tudi čas za nakupe, sprostitev in samostojno odkrivanje otoških posebnosti. Kakšna je lokalna kulinarika bomo ugotavljali ob skupnih kosilih ali večerjah, kar bomo prilagodili  urnikom naših ogledov in zlasti dogovorom pri zasebnih lastnikih vrtov.

 

6. dan: IRSKA–LETALIŠČE–LJUBLJANA

Zadnji dan našega potovanja bomo po zajtrku pripravili prtljago, nato pa si dejavnosti izbrali povsem po lastnem okusu. Nekateri bomo dan preživeli med živahnim vrvežem na irski različici Chelsea Flower Showa - Bloom 2017, drugi pa si bodo morda raje ogledali še kakšno dublinsko znamenitost. Nekaj prostega časa bomo lahko izkoristili za zadnje nakupe spominkov in lokalnih dobrot. Na letališču bomo počakali na večerni polet in se po pristanku na enem od sosednjih letališč odpeljali proti domu. V Ljubljano bomo predvidoma prispeli v poznih večernih urah.

 

VIDELI BOMO

Ogledali si bomo

 

1. dan, ponedeljek, 29. maj: LJUBLJANA-LETALIŠČE-DUBLIN-GALWAY

Zbrali se bomo v Ljubljani in se odpeljali do enega sosednjih letališč, od koder bomo z direktnim letom poleteli v Dublin. Po pristanku in opravljenih formalnostih se bomo odpeljali proti zahodu in svoje spoznavanje Irske pričeli v osrednjem delu otoka, v evokativnih krajih, ki popotnika ponesejo globoko v preteklost. Starodavno samostansko naselbino Clonmacnoise, slikovito ležečo na obrežju reke Shannon, zaradi izrednega pomena imenujejo kar 'zahodni Rim'. V 6. st. jo je ustanovil St. Ciarán, v kasnejših stoletjih pa ni bila le versko, trgovsko in obrtniško središče, temveč tudi jedro učenosti. Sem so po znanje in navdih prihajali učenjaki takratnega zahodnega sveta, danes pa si je mogoče ogledati dobro ohranjena okrogla stolpa, visoke križe ter ostanke katedrale in sedmih cerkva. Zvečer se bomo nastanili v prestolnici zahodnega dela Irske, Galway-u.  Ob prijetni večerji bo dovolj časa za klepet in spoznavanje sopotnikov, najbolj neutrudni pa se bodo lahko še isti večer posvetili samostojnemu raziskovanju nočnega utripa živahnega Galwaya. (večerja)

 

2. dan, torek, 30 maj: GALWAY-CONNEMARA-GALWAY

Po krepkem irskem zajtrku nas bo pot ponesla proti zahodu, skozi eno najbolj neokrnjenih irskih pokrajin, Connemaro. Ustavili se bomo pri Lorni Mac Mahon in si ogledali njen izredni vrt na obali jezera Lough Corrib. Težko je verjeti, da je v tako negostoljubnih koncih sploh mogoče vrtnariti, vendar Lorna že desetletja trmasto vztraja in preseneča. Vrt, dobesedno iztrgan  divjini, tvorijo zeliščni vrt, skalnjak, ribnik, močvirni vrt…, redke in eksotične rastline pa rastejo z roko v roki s trdoživim avtohtonim rastjem. Neskončne planjave, šotišča, v meglice zavita močvirja, divje reke, jezera, vedno spreminjajoča se svetloba Connemare – pokrajina, ki že stoletja navdihuje pesnike…. Skozi osamljeno divjino ledeniške doline jezera Lough Inagh se bomo odpeljali do Kylemore Abbey. V slikovitem dvorcu, romantičnem domovanju silno premožnega kirurga Henrya Mitchella in njegove žene Margaret, je zdaj samostan benediktinskih nun, ki so do pred kratkim tu vodile dekliško šolo. Ogledali si bomo dolgo zanemarjani viktorijanski obzidani vrt, ki so ga nune skrbno obnovile. Mimo blagih pobočij Maamturk Mountains, s pogledom na vrhove Twelve Bens, se bomo skozi Clifden odpeljali nazaj v Galway. Mesto plemen, kot ga imenujejo, je eno glavnih območij Gaeltachta, kjer še vedno skrbno ohranjajo keltsko dediščino. Snovalci kultnih predstav 'Riverdance', 'Lord of the Rings', 'The Chieftains' so morda prav zato tu na oder postavili vrhunski spektakel, letošnjo sezono pa bodo pričeli le dva tedna pred našim prihodom. Kdor bo želel (doplačilo; odvisno od razpoložljivosti), si bo lahko po večerji ogledal eno najboljših predstav irske glasbe in plesov. (zajtrk, večerja)

 

3. dan, sreda, 31 maj: GALWAY-BURREN-KILLARNEY

Zjutraj bomo pripravili prtljago in se po zajtrku odpeljali proti jugu, po slikoviti obmorski panoramski poti Wild Atlantic Way. Vozili se bomo skozi kamnito kraško pokrajino Burren, kjer druga ob drugi uspevajo tako mediteranske kot arktične in alpske rastline. Vožnjo nam bodo popestrili krajši 'foto' postanki, saj ne bo manjkalo lepih razgledov in slikovitih prizorov. V osrčju irskega krasa je pred manj kot desetletjem svoj vrt začel urejati Carl Wright in na skopem kamnitem terenu ustvaril harmonično in neverjetno rastlinsko bogato oazo. Večkrat nagrajeni vrt neutrudnega zbiralca rastlin je odličen prikaz zahtevnosti vrtnarjenja v divjini. Naslednji daljši postanek na naši poti bo ob eni največjih naravnih znamenitosti na Irskem, slovitih Cliffs of Moher. Z okoli 300 m visokih pečin, ki se strmo dvigajo nad Atlantikom, je ob jasnih dneh mogoče občudovati razgled na Aranske otoke in gorovje Connemare. Čez široko rečno ustje Shannona se bomo popeljali s trajektom in dan zaokrožili na robu nacionalnega parka, na katerega lepote so Irci še posebej ponosni. V senci najvišjih irskih gora ter ob kar treh jezerih  leži mesto  Killarney, kamor bomo prispeli pozno popoldne. Nastanili se bomo v udobnem hotelu in se po okusni večerji prepustili lenarjenju, najbolj neutrudni  pa morda pohajkovanju po mestu in njegovi lepi okolici. (zajtrk, večerja)

 

 

4. dan, četrtek, 1. junij: KILLARNEY-GARNISH ISLAND-CORK

Dan bomo pričeli z irskim zajtrkom in kratko vožnjo do le nekaj kilometrov oddaljenega posestva Muckross.  Dvorec iz 18. st.  obdajajo skrbno negovani vrtovi, znani po zbirki azalej in rododendronov, obsežnem vodnem vrtu in zanimivem skalnjaku. Po slovesu od posestva, ki ga je svoje dni obiskala celo kraljica Viktorija, se bomo med vožnjo lahko naužili lepot nacionalnega parka. Pot nas bo vodila skozi slikovito dolino reke Loo, do atraktivnega obmorskega mesteca  Kenmare in nato čez gorovje Caha do ribiške vasice Glengariff. Tu  se bomo vkrcali na ladjice in se odpeljali na otok Garnish, spremenjen v natančno urejen italijanski vrt, ki ga je zasnoval arhitekt Harold Peto. Mila klima in zaščitena lega otoka, ki ga obliva zalivski tok, omogočata bujno rast množici eksotičnih rastlin z vseh koncev sveta. Zapeljiva mešanica formalnega in neformalnega vrta ter veličastna scenografija gora in morja nudijo obiskovalcem  izjemno doživetje.  S kančkom sreče bomo lahko med vožnjo z ladjicami opazovali tjulnje, ki se tu radi nastavljajo sončnim žarkom. Dan bomo zaključili z večerjo v drugem največjem irskem mestu,  Cork. Na požirek ali dva najbolj priljubljene irske pijače pa bomo zavili v katerega od številnih in vedno živahnih pubov. (zajtrk, večerja)

 

5. dan, petek, 2. junij: CORK-KILKENNY-WICKLOW MOUNTAINS-DUBLIN

V gričih nad mestom je ugnezden sloviti Lakemount Garden,  ki so ga v Royal Horticulture Society označili za enega izmed najpomembnejših irskih vrtov, predstavljen pa je bil v vrtnarskih revijah širom sveta. Uživali bomo ob vodenem ogledu impresionističnih nasadov, ki jih je vrtni oblikovalec Brian Cross zasnoval tako spretno, da se zdi vrt bistveno večji in enako zanimiv prav v vseh letnih časih. Na poti proti vzhodnemu delu otoka se bomo ustavili v očarljivem srednjeveškem mestu Kilkenny, ki mu dominira lepo obnovljen grad iz 12. stoletja. Nekaj časa bomo lahko namenili samostojnim ogledom, kosilu in nakupom, nato pa bomo pohiteli naprej, saj nas bo ob vznožju Wicklow Mountains čakal obisk enega najbolj 'vročih' sodobnih vrtov. Jimi Blake, priznani zbiratelj rastlin, vrtni oblikovalec in predavatelj nam bo prijazno razkazal svojo drzno stvaritev. Njegov zaščitni znak so širokopotezne, barvite in razkošno bogate zasaditve, vrt pa označujejo kot inovativen, eksperimentalen, eksotičen, naturalističen... Z veliko težavo se bomo poslovili od tega tako iskrivega vrta in njegovega karizmatičnega lastnika in se odpeljali v Dublin.  Večerjo in malce počitka si bomo privoščili v hotelu, nato pa zadnji večer na otoku preživeli v veseli družbi domačinov in radoživih obiskovalcev irske prestolnice.  (zajtrk, večerja)

 

6. dan, sobota, 3. junij: DUBLIN-LETALIŠČE-LJUBLJANA

Zjutraj bomo še zadnjič pripravili svoje kovčke, se okrepčali z obilnim zajtrkom in se odpeljali do največje zelene površine v mestu. Phoenix Park bo prizorišče največje hortikulturne prireditve na Irskem, Bloom 2017.  Na irski različici angleškega Chelsea Flower Showa bodo predstavljeni najnovejši trendi v cvetličarstvu, ogledati si bo mogoče serijo vzorčnih, tekmovalnih vrtov, razstavljalci bodo ponujali naprodaj vse mogoče, kar utegne priti prav vrtnarjem, vrtičkarjem in ljubiteljem rastlinstva. Organizatorji vsako leto poseben poudarek namenijo irskim prehrambnim artiklom, zato si je mogoče ogledati in okusiti celo paleto pridelkov, izdelkov, dobrot in sploh najboljšega, kar premore dežela. Vsi, ki se bodo odločili obiskati prireditev Bloom 2017 (doplačilo), bodo v Phoenix Parku lahko uživali do popoldanskih ur. Kogar prireditev ne bo pritegnila, si bo lahko medtem ogledal katero od dublinskih znamenitosti, užival med pohajkovanjem po mestnih ulicah in parkih, morda obiskal katerega izmed muzejev, galerij ali zgolj v miru poiskal še zadnje spominke. Popoldne se bomo zbrali in se odpeljali na letališče. Čakalo nas bo le še slovo od zelene Irske, večerni polet na celino in vožnja proti Ljubljani.  (zajtrk)

CENA
Cena                                                                               

 

Cena programa:  1.120 €

 

Cena vključuje:

 • transfer Ljubljana-letališče-Ljubljana,

 • letalski prevoz letališče-Dublin-letališče v ekonomskem razredu,

 • stroški oddane prtljage do max 20 kg,

 • letališke in varnostne takse,

 • prevoz s sodobnim turističnim avtobusom po programu z vsemi pripadajočimi stroški

 • 5 nočitev z zajtrki v hotelih z najmanj 3* v dvoposteljnih sobah,

 • 5 večerij ali kosil,

 • vstopnine po programu,

 • vožnjo z ladjicami na otok Garnish,

 • vodenje slovenskega vodnika z licenco,

 • vodenje vrtnarjev/lastnikov v vrtovih,

 • turistične takse v hotelih,

 • osnovno nezgodno zavarovanje potnikov,

 • stroške organizacije potovanja in DDV.

 

Doplačila po želji:

 • enoposteljna soba: 240 €

 • vstopnica na prireditev BLOOM 2017: 16 €

 • vstopnica za Trad on the Prom (večer irske glasbe in plesov, 30. 5. 2017 v Galwayu): 31 € (prevoz ni vključen)

 • zavarovanje Coris; skupinsko 7,64 € (enojno kritje); 11,46 € (dvojno kritje)

 • zavarovanje odpovedi potovanja: 52 €

 

Cena ne vključuje: 

 • pijače pri obrokih,

 • dodatnih obrokov,

 • dodatnih ogledov in vstopnin

 • napitnin

Irska, tjulni1
Irska, vrt1
DSCN4241
DSCN4252
Irska Bloom3
DSCN4299
DSCN4130
DSCN4111
DSCN3727
DSCN3713
DSCN3723
DSCN3141
IMG_3918
VIDEO
Video utrinek
PRIJAVNICA

Prosimo za zgodnje prijave.

 

Pravočasna prijava potnikov je pogoj za zagotovitev predvidene cene prevozov, namestitev ter kvalitetne izpeljave programa.

 

 

bottom of page