top of page
Vrtnice Beograd

SRBIJA

MENI
IMG_2396
IMG_2400
KraljevskiDvor1
IMG_3927
be6b4a25b147f2eec1944781740b48cf (1)
IMG_2343
1
DSCF2841  2_edited_edited
IMG_2250
IMG_2257 - Kopija
IMG_2429
IMG_4926
IMG_2383
delta-holding3_edited
IMG_1878
Zemun trznica_edited
beogradske-atarakcije-stan-na-dan-beograd-ya-dve-ososbe-848x717
bd14

Zeleni Beograd in vrtnice

 

3. – 5. junij 2016

 

V letu, ko se Ljubljana ponaša z laskavim naslovom evropske zelene prestolnice, vas vabimo na vzhod, pogledat, kakšno je zelenje naše nekdanje skupne prestolnice, Beograda. Nekaj svojih projektov nam bo pokazala naša strokovna vodnica, ki je v Beogradu ustvarila mnogo odmevnih sodobnih ureditev. Sprehodili se bomo po različnih koncih mesta, si ogledali del največjih mestnih znamenitosti, obiskali pa bomo tudi točke, ki ob klasičnih turističnih obiskih navadno ostanejo spregledane. Prav poseben pečat bodo našemu junijskemu izletu dali obiski pri zasebnih gojiteljih vrtnic, kjer nas bo v širnih nasadih cvetočih vrtnic pričakala prava eksplozija barv in dehtečih vonjav.

POUDARKI
Poudarki
PROGRAM

 

Program potovanja
 

1. dan, petek, 3. junij: LJUBLJANA–BEOGRAD

Zjutraj se bomo iz Ljubljane odpeljali proti vzhodu. Prečkali bomo mejo in se mimo Zagreba in Sremske Mitrovice z nekaj krajšimi postanki odpeljali vse do Beograda. Namestili se bomo v hotelu, se na hitro osvežili, nato pa začeli z našim raziskovanjem srbske prestolnice.  Za uvod nas bo naša strokovna vodnica popeljala do  enega svojih projektov v Novem Beogradu in nam razkazala sodobno zasaditev, ki jo je zasnovala ob moderni poslovni stavbi enega najpremožnejših Srbov. Spomin na znamenite mestne trge, ulice, na pomembne stavbe, spomenike in ljudi bomo osvežili ob orientacijskem avtobusnem ogledu, ki ga bodo še dodatno začinile iskrive razlage in komentarji lokalnega vodnika. Ogled bomo nadaljevali s sprehodom po znameniti nakupovalni ulici Kneza Mihajla  in ga zaokrožili v zelenju ob starodavni mestni citadeli, Kalemegdanu. Sprehod po urejenem parku ob spremstvu lepih večernih razgledov na mesto ter sotočje Save in Donave nas bo ogrel za še eno mestno privlačnost. Podoba Beograda gotovo ne bi bila celovita, če bi izpustili obisk znamenite, že kar kultne boemske četrti, Skadarlije. Zato bomo tudi mi večer zaokrožili na slikoviti živahni ulici, ob poslušanju žive glasbe in okušanju dobrot tradicionalne srbske kuhinje*. Brez skrbi, poskrbeli bomo tudi za vegetarijance! (večerja)

 

* večerja tradicionalne srbske kuhinje bo organizirana na Skadarliji ali na drugi turistično manj oblegani lokaciji

 

2. dan, SOBOTA, 4. junij: BEOGRAD 

Zjutraj se bomo podprli s krepkim zajtrkom, si obuli udobne čevlje in se odpeljali iz mesta, razkošju vrtnic naproti! Spotoma si bomo ogledali še enega izmed projektov naše vodnice, ki nam bo približala temeljne principe kvalitetnega oblikovanja, pa tudi vzdrževanja vrtov. Po ne predolgi vožnji bomo dočakali enega vrhuncev našega potovanja. Na svojem obsežnem posestvu nas bo pričakal g. Petrović, mož, ki je z neverjetnim entuzijazmom, trdim delom in neuničljivo energijo ustvaril enega največjih rožnih vrtov v tem koncu Evrope. Prijazno nas bo popeljal po svojem imenitnem rožniku in nam predstavil svoje nasade predvsem starih sort vrtnic. Omamljeni od dehtenja dišečih vrtnic vseh mogočih barv in oblik bomo kar vsrkavali gostiteljevo znanje o vzgoji in skrbi za vrnice. Kvalitetne sadike bo mogoče tudi kupiti, čeprav bo odločitev prav gotovo silno težka. Redko kje je namreč mogoče najti toliko različnih sort vrtnic na enem mestu, kot prav pri Radoslavu Petroviću! Če se le ne bomo predolgo zadržali med omamnimi vrtnicami, se bomo zapeljali še do priljubljene razgledne točke beograjčanov in si ogledali znamenito obeležje Ivana Meštrovića na Avali. Popoldne nas bodo že pričakovali na kraljevskem posestvu Karađorđevićev na Dedinju. Obiskali bomo Beli in Kraljevski Dvor, domovanje  prestolonaslednika Aleksandra II in njegove družine. Oba dvorca je med letoma 1924 - 1929 dal postaviti kralj Aleksander I, ded  sedanjega prestolonaslednika. V parku, ki se razprostira okoli dvorcev so zasajene vrtnice, za izbor in zasaditev pa ni poskrbel nihče drug kot naš 'stari znanec', g. Petrović. Po ogledu si bomo privoščili pozno kosilo oz. zgodnjo večerjo, še prej pa bomo uživali ob razgledih, ki se nam bodo ponujali med panoramsko plovbo z ladjico. Zvečer bomo najbolj neutrudne povabili na vrhunsko predstavo v slovito Pozorište na Terazijama (doplačilo). Kateri musical bo na sporedu na prvo junijsko soboto, še ni znano, a izjemen nabor umetnikov prav vsakič poskrbi za navdušenje občinstva. (zajtrk, večerja)

 

3. dan, nedelja, 5. junij: BEOGRAD-LJUBLJANA

Zjutraj bomo v miru pozajtrkovali, pripravili kovčke in del dopoldneva preživeli na živahni Zemunski tržnici. Med stojnicami, ki se bodo junija že kar šibile pod težo sezonskega sadja in zelenjave bomo lahko poskrbeli za zdravo malico in nato nadaljevali z ogledi. Obiskali bomo zasebno podjetje, brez katerega si skorajda ni več mogoče predstavljati urejene zelene površine v Beogradu. Karizmatični lastnik nas bo sprejel, popeljal naokoli ter nam nekoliko odstrl skrivnosti svojega poklica. Zadnji postanek na naši poti proti domu bo daljši, saj bomo skoraj dobesedno zakorakali med vrtnice. Obiskali bomo družinsko podjetje gospoda Topalovića, kjer že več kot 60 let vzgajajo širok nabor vrtnic, pa tudi različnih trajnic, grmovnic, drevnine... Kljub našemu navdušenju, bo 22 ha površin, ki jih obdelujejo vseeno preobsežnih, da bi jih obhodili, prav tako bo nemogoče, da bi si ogledali vseh 500.000 sadik vrtnic, ki bodo dehtele v rožniku. A prav gotovo nas bo čakal prizor ob katerem nihče ne ostane ravnodušen! Prav tako se nam bo ogrelo srce ob široki in ugodni ponudbi različnih sadik, tudi kvalitetnega stebričastega in pritlikavega sadnega drevja. ** Če bo na našem avtobusu po obisku Petrovićevih nasadov sploh še kaj prostora, ga po slovesu od gostoljubnih Topalovićev povsem zanesljivo ne bo več! Polni vtisov se bomo odpeljali proti Ljubljani, kamor bomo prispeli še istega dne. (zajtrk)

 

** prevoz rastlin čez mejo je na lastno odgovornost

 

CENA
Cena                                                                               

 

Cena programa: 230 €

 

Cena vključuje:

 

 • prevoz s sodobnim turističnim avtobusom po programu z vsemi pripadajočimi stroški,

 • stroške dveh voznikov,

 • 2 nočitvi z zajtrki v hotelu z najmanj 3* v dvoposteljnih sobah,

 • 2 večerji, 

 • vstopnine po programu,

 • vožnjo z ladjico,

 • vodenje slovenskega vodnika z licenco,

 • spremstvo strokovne vodnice, krajinske arhitektke,

 • vodenje lokalnih vodnikov (kjer je to potrebno),

 • uporabo audioguide slušalk,

 • osnovno nezgodno zavarovanje potnikov,

 • stroške organizacije potovanja in DDV.

 

Cena ne vključuje: 

 

 • pijače pri obrokih, dodatnih obrokov, dodatnih ogledov in vstopnin

 

Doplačila po želji - ob prijavi:

 

 • predstava - musical na Terazijah s prevozom: od 15 do 20 € (odvisno od predstave, ki bo na sporedu 4. 6. 2016)

 • enoposteljna soba: 40 €

 • zavarovanje Coris 

 • zavarovanje odpovedi potovanja: 12 € 

 

 

Program je pripravljen po pogojih na 29. 2. 2016.

 

IMG_2343
IMG_2250
IMG_1859
IMG_5538
IMG_4320
IMG_1875
IMG_2278
IMG_2425
IMG_2427
IMG_2402
IMG_2432
IMG_4716
IMG_2371
IMG_2370
IMG_2428
IMG_3918
Namestitev

 

Bivali bomo v udobnem hotelu z lego ob rečnem obrežju. Sobe s pogledom na Donavo in Kalemegdan so opremljene z vsem potrebnim udobjem (kopalnica, telefon, satelitska televizija, mini bar in klima).  V hotelu je brezplačni Wi-Fi.
NAMESTITEV
VIDEO
Video utrinek
PRIJAVNICA

 

Prosimo za zgodnje prijave.

Pravočasna prijava potnikov je pogoj za zagotovitev predvidene cene prevozov ter kvalitetne izpeljave programa.

 

 

bottom of page