top of page

PLESNA POTEPANJA

Vrh-naslov
IMG_8668
IMG_8671
IMG_6713
IMG_8786
IMG_6725
IMG_9012
IMG_8966
IMG_6784
IMG_6734
IMG_9166

Mi plešemo tudi na ISLANDIJI
 
x. - y. april 2023
 

V predprazničnih decembrskih dneh se plesalci Mojega koraka že kar tradicionalno podamo na plesni izlet. Tokrat smo naše druženje prestavili na pomlad, saj se podajamo res zelo daleč - zaplesali bomo namreč na daljnji Islandiji! Ker smo, kakršni smo :), že vemo, da bo tudi daleč na severu naše potepanje polno smeha, objemov, plesa, pa prav otroško igrivih vragolij in lepega druženja z domačini. Po Opatiji, Zagrebu, Monoštru, Gradcu in Italiji, bomo tokrat s svojo pozitivno energijo osvajali še potomce Vikingov :)! 

O potovanju

Program

Poudarki

Datum odhoda: x. y. 2023

Trajanje: 6 dni

Prijave: do 20. 1. 2023

Minimalno št. potnikov:  18

Maksimalno št. potnikov: več nas bo, bolj bo veselo :)

Poudarki
Namestitev

Guillermo Berzins

rojen v Buenos Airesu, je v svet plesa vstopil pri 6. letih, danes pa je znan kot učitelj, plesalec in koreograf argentinskega Tanga ter organizator velikih plesnih prireditev.

Maestro, z odličnimi lastnostmi jasnega poučevanja, je razvil lastno metodologijo GB TANGO, ki jo uspešno izvaja že 15 let. Dve leti je prihajal tudi v Moj korak in z nami odkrival skrivnosti  argentinskega tanga.

V Trstu je odprl svojo plesno šolo, ki jo bomo obiskali v nedeljo in se prepustili Guillermovi eksotični energiji.

Podrobnejši urnik vseh dejavnosti dobite v Obvestilu o potovanju teden dni pred odhodom.

Obiskali bomo

 

Roseraie du Val-de-Marne

Roseraie du Val-de-Marne je za mnoge najlepši rožni vrt Evrope. Vrt, ki ga je leta 1894 zasnoval premožni poslovnež Jules Graveraux in ga kasneje umetelno nadgradil s pomočjo krajinarja Edouarda Andréja, je dejansko prvi rozarij na svetu, saj je v celoti posvečen vrtnicam. Je pravi botanični zaklad in največja obstoječa zbirka starih sort vrtnic. Vec kot 11.000 grmičkov se bohoti v vseh mogočih kombinacijah. Je pravo razkošje barv in opojnih vonjav, kjer bi lahko uživali ure in ure.

Château de Cheverny 

Imenitni Château de Cheverny je pravi dragulj v množici slovitih dvorcev, ki so nanizani ob Loiri. Zgrajen tako rekoč v enem kosu v začetku 17. stoletja, je s svojo simetrično fasado iz belega kamna vzorčni primerek klasične arhitekture. Da je bil dvorec vedno naseljen in že stoletja v skrbnih zasebnih rokah družine Hurault, je opazno tudi v bogato opremljenih sobanah, kjer obiskovalce poleg dragocenih umetnin navdušujejo tudi imenitni cvetlični aranžmaji. Veliko cvetja iz teh vedno svežih šopkov prihaja z modernih vrtov, ki se razprostirajo okoli dvorca.

 
Château de Chenonceau

Enega najbolj priljubljenih in slikovitih gradov v dolini Loire, elegantni Château de Chenonceau, ki se pne čez reko Cher, so zaznamovale ženske. Ogledali si bomo lepo opremljeno notranjost gradu in se sprehodili po razkošnih renesančnih vrtovih razvpitih tekmic, prefinjene Diane de Poitiers, ljubice kralja Henrya II in njegove odločne vdove, Catherine de’ Medici. Tudi tu kar tekmujejo v pripravi razkošnih cvetnih aranžmajev, s katerimi krasijo dvorane, po katerih sta se nekdaj sprehajali ti za Francijo pomembni dami.

Chaumont sur Loire in Festival International des Jardins

Lep park obdaja tudi slikoviti zgodnjerenesančni dvorec Chaumont sur Loire. Tu se vsako leto zbere mednarodna skupina umetnikov, vrtnih oblikovalcev in krajinskih arhitektov, ki na določeno temo ustvari 30 vzorčnih vrtov. Le ti obiskovalce presenečajo, zabavajo in očarajo, gotovo pa se ob ogledu marsikomu porodijo nove ideje, kako urediti ali popestriti lasten vrt. Mednarodno uveljavljen in zelo cenjen Festival International des Jardins prirejajo že od leta 1992. Moto letošnje prireditve, ki praznuje okroglo 30. obletnico, bo 'Idealni vrt - Jardin Ideal'. 

 

Château de Villandry

Chateau de Villandry je eden izmed najbolj priljubljenih in obiskanih gradov ob Loiri, zagotovo najbolj znan predvsem po imenitnih obnovljenih vrtovih iz 16. stoletja. Urejeni so na štirih terasah in predstavljajo enega najlepših zgledov formalnega sloga vrtnega oblikovanja, znanega kot à la française. Obiskovalce navdušita predvsem v različne geometrijske vzorce ujeta zelenjavno-sadni vrt in Jardin de l'Amour, pestrost in barvitost zasaditev ter izjemna natančnost in pozornost za vsak najmanjši detajl. Prava poslastica!

Jardin d'André Eve

Večina ljubiteljev vrtnic pozna slovitega angleškega vrtničarja Davida Austina, njegov francoski 'vrstnik' pa je bil André Eve. Čeprav je André Eve v Franciji dobro znan po svojem delu pri hibridizaciji starih vrtnic, le malo ljudi ve za njegov majhen zasebni vrt. Da očarljivega vrta, polnega njegovih najljubših vrtnic, po lastnikovi smrti ne bi doletela žalostna usoda, je poskrbela skupina požrtvovalnih prostovoljcev.

 

Jardin d'Atmosphère du Petit Bordeaux

Vsi ljubitelji lepih vrtov so vedno znova očarani v intimnem, a rastlinsko neverjetno bogatem vrtu Jardin d'Atmosphère du Petit Bordeaux. Vrt je plod idej, navdiha, ljubezni in trme, predvsem pa trdega dela zakoncev Sylvie in Michela Berrou. Okoli svoje ljubke hišice sta uredila čudovit vrt, poln barv, kontrastov in presenečenj. Z zbirko več kot 4000 raznovrstnih rastlin, tudi redkih, navdušita še tako izbirčnega poznavalca, rastline pa je mogoče tudi kupiti. Za svoj vrt sta lastnika prejela več nagrad, med drugimi tudi naziv 'Jardin Remarquable' francoskega ministrstva za kulturo.

 

Blois

'Ville d’art et d’histoire', mesto umetnosti in zgodovine je s svojo arhitekturno, umetniško in zgodovinsko dediščino, živahnim utripom in privlačno ponudbo, eden od vrhuncev vsakega obiska doline Loire. Kraljevski Château de Blois je bil priljubljeno bivališče kar 7 francoskih kraljev in 10 kraljic, v svoji pestri preteklosti je zato doživel in preživel mnogo prezidav in sprememb. Je pravi učbenik različnih arhitekturnih obdobij, od srednjeveške trdnjave, gotskih in renesančnih dodatkov, do klasike 17. st. Bogata muzejska zbirka se ponaša z več kot 35.000 kosi umetnin in prefinjene notranje opreme. Lepi mestni parki kar vabijo k večernim sprehodom, ki jih je morda najlepše zaključiti na grajskem dvorišču ob svetlobnem spektaklu 'Son & lumiere'.

Château du Rivau

Še eden od krasnih dvorcev s serijo pomembnih, vplivnih in bogatih lastnikov, ki so se menjavali v dolgi in pestri preteklosti, prav gotovo pa izstopa prav zaradi svojih zdajšnjih lastnikov, družine Laigneau. Ti so celotno posest prenovili in ji v zadnjih petindvajsetih letih vdahnili povsem drugačno, novo življenje. Umetniška dela sodobnih umetnikov, od  Jeffa Koonsa do Jana Fabrea, so umestili ob bok starim umetninam in dragoceni grajski opremi, prav posebna zgodba pa so nenavadni, že kar pravljični vrtovi. Patricia Laigneau je ustvarila štirinajst barvitih, tematskih in trajnostno naravnanih vrtov, z številnimi botaničnimi kolekcijami tudi redkih sort, z imenitno zbirko dišečih vrtnic in seveda z umetniškimi deli, strateško umeščenimi med zasaditvami. Ta presenetljiva in spretno zastavljena mešanica starih, sodobnih in pravljičnih motivov je neustavljivo privlačna, zato ne preseneča, da te očarljive, sanjske podobe odkriva tudi vedno več družin z majhnimi otroki.

Chartres

Čeprav je Chartres starodavno mestece s sila burno preteklostjo, je dobršen del starega dela mesta uničilo bombardiranje zaveznikov leta 1944. Podobno žalostno usodo bi doživela tudi največja znamenitost, dragocena gotska katedrala, če je ne bi rešila prisebnost ameriškega oficirja Welborna Griffitha.  Ena najlepših in najbolje ohranjenih gotskih katedral na svetu, Cathédrale Notre-Dame de Chartres, 'francoska akropola', je na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine, njenih 176 poslikanih barvnih oken pa priča o nadarjenosti in znanju chartrskih umetnikov.

**Chartres in tamkajšnjo katedralo bomo obiskali, če nam bodo to dopuščale ure povratnih letov.

 

Angers

Angers je mesto ležeče na sotočju rek Mayenne, Loire in Sarthe, na področju znanem kot Črni Anjou. Značilno, malce strogo podobo dajejo srednjeveškemu jedru stavbe zgrajene iz okoliškega črnega kamna. V mogočnem trdnjavskem gradu  s 17 stolpi,  Château d’Angers, hranijo najstarejšo serijo tapiserij v Franciji, slavno 'Apokalipso iz Angersa', ki je s svojimi več kot 100 m dolžine tudi največja srednjeveška tapiserija na svetu! V njej so ovekovečene tudi rastline, ki jih najdemo v skrbno zasnovanih in vzdrževanih grajskih vrtovih, ki so s svojo pestrostjo zagotovo vredni naše pozornosti.

 

Amboise

V znamenitem, nekdaj kraljevskem mestecu Amboise si bomo vzeli nekaj ur za samostojno raziskovanje slikovitih ulic, trgovinic, delavnic, morda tudi za pokušino lokalnih vin in dobrot. Zato bosta obisk in ogled gradu v Amboisu in/ali Leonardovega Clos Lucé tokrat samostojna oz. vodena, če se za to odloči večina skupine (doplačilo). Obiskovalci Château d'Amboise se lahko sprehodijo po sodobnih grajskih vrtovih z italijanskim pridihom, nagrajeni so z lepimi razgledi na mesto in okolico, ogleda sta vredna predvsem stolp Tour des Minimes s spiralnim dovozom in umetelna grajska kapela sv. Huberta, v kateri je pokopan vsestranski renesančni umetnik, znanstvenik in izumitelj Leonardo da Vinci. Njegovo zadnje domovanje, bližnjo graščino Clos Lucé obdaja miren park, kjer si obiskovalci lahko ogledajo modele Da Vicijevih izumov.

Tours

Seveda se bomo ustavili tudi v prestolnici departmaja, v cvetočem industrijskem, trgovskem in univerzitetnem mestu Tours. Sprehodili se bomo po imenitnem starem mestnem jedru, od veličastne gotske katedrale Saint-Gatien pa vse do slikovitega srednjeveškega trga Plumereau. Mesto zaljšajo številni parki in vrtovi, zato ne čudi, da so Tours poimenovali kar 'Le Jardin de la France', vrt Francije.

 

Zasebni rožni vrt

Med našim potepanjem ob lenobni reki, se bomo oglasili pri navdušenem vrtničarju, ki je pred leti delal za starosto francoskih gojiteljev vrtnic, Andréja Evea. Staro kmetijo je postopoma preoblikoval in na bregovih Loire ustvaril zelo lep vrt, poln starih in modernih sort  vrtnic ter trajnic. Številne rastline, ki jih bomo občudovali v vrtu, so tudi naprodaj v lastnikovi vrtnariji. V trgovinici urejeni v starem hlevu, se najdejo številni originalni okrasni predmeti, vrtne dekoracije, slike, pa tudi domače marmelade :). Z oznako "izjemen vrt"  francoskega ministrstva za kulturo, se vrt uvršča v prestižno družbo najlepših vrtov v dolini Loire.

 

Château de Chambord 

Mogočen renesančni grad, ki je postopoma zrasel na mestu 'lovske koče' Franca I, je s svojimi impresivnimi dimenzijami pravi izziv za fotografe. Je največji grad v dolini Loire, uvrščen je na Unescov seznam svetovne dediščine. Najznamenitejši del monumentalne zunanjščine je razgibana streha s številnimi dimniki, stolpiči in zvoniki (kjer trenutno potekajo obnovitvena dela), ki je služila kot razgledna terasa s katere so spremljali turnirje in love. Ogledali si bomo znamenito dvojno spiralno stopnišče, delček od več kot 400 grajskih soban in ker nas zanimajo vrtovi, tudi najnovejšo pridobitev - parter s formalnimi vrtovi 'a la francais', ki so jih v zadnjih letih z megalomanskim projektom uredili ob gradu.

Jardin du Plessis Sasnières

Umaknili se bomo največjemu turističnemu vrvežu in se odpeljali na deželo, do zasebnega posestva, Jardin du Plessis Sasnières, še enega izmed 'Jardin Remarquable' na naši poti. Opuščeno domačijo, ki jo je podedovala l. 1960, je gospa Rosamée Henrion s svojimi sinovi postopoma obnovila in v dolini ob jezercu, s predanostjo in ljubeznijo ustvarila čaroben, razgiban 'angleški' vrt, kjer se čas kar ustavi. 

Château d’Azay-le-Rideau

Naše popotovanje med dvorci in gradovi Loire ne bi bilo celovito, če ne bi obiskali tudi prefinjenega vodnega gradu Azay-le-Rideau, zgrajenega za Gillesa Berthelota, 'finančnega ministra' Françoisa I. Velja za pravo mojstrovino francoske renesanse, s svojo dodelano arhitekturo, skladno umeščenostjo v prostor in prestižnimi, bogato opremljenimi interierji. Vzeli si bomo dovolj časa tudi za sprehod okoli dvorca in za občudovanje njegove elegantne podobe, ki se zrcali v gladini reke Indre.

Obisk vinske kleti z degustacijo 

Dolina Loire je skoraj tako kot po imenitnih dvorcih in gradovih znana tudi po svojih vinih. Pravzaprav je regija z največjo pestrostjo različnih vin v Franciji, popularnost tamkajšnjih vin pa med poznavalci in ljubitelji v zadnjih letih še raste. Široka paleta razlićnih vin, ki jih odlikujejo zmerna vsebnost alkohola, osvežujoča kislost in mineralnost, očitno ustreza sodobnemu okusu. Svoja vina pridelovalci ponujajo malone na vsakem koraku, okušati in kupiti jih je mogoče v butičnih trgovinicah v dvorcih, mestih in vaseh, mi pa bomo obiskali vsaj eno od priznanih, starih kleti z dolgoletno tradicijo in odličnimi vini.

Obisk, ki ostaja presenečenje

Kot vedno na naših potovanjih, bo kakšna točka, ki jo bomo obiskali, zaenkrat ostala skrivnost! Zagotovo pa bo vse navdušila. Obljubljamo!

Prosti čas v slikovitih mestecih in očarljivih vasicah

Poleg mnogih zanimivih ogledov in obiskov vrtov, bomo seveda nekaj časa namenili tudi prostemu času. Postanke bomo tempirali v najlepših vasicah in mestecih, kjer bo obilo možnosti za samostojne oglede, potepanje po slikovitih uličicah, brskanje po številnih dobro založenih trgovinicah ter za nakupe značilnih izdelkov in spominkov. Tudi lačni ne bomo, saj v dolini Loire slovijo po okusni hrani in dobrih vinih. V mestnih restavracijah, podeželskih gostilnicah in na kmetijah z veseljem pripravijo lokalne specialitete in jih ponudijo radovednim gostom;  krajevne tržnice pa so tako ali tako neizčrpen in bogato obložen vir lokalnih dobrot.

Namestitev

Prebivali bomo v očarljivem hotelu Spessotto 4*. Historična zgradba z beneškim pridihom se nahaja v samem osrčju Portogruara. Prenovljene sobe so opremljene z vsem potrebnim udobjem. V hotelu so restavracija, bar ter prostor za fitnes. 

Cena
Cena programa: 135 €
Cena vključuje:

 

 • prevoz s turističnim avtobusom,

 • cestnine, parkirnine, stroške dveh voznikov,

 • nočitev s samopostrežnim zajtrkom v hotelu s 4* v dvoposteljnih sobah,

 • malico v avtobusu,

 • večerjo

 • plesne delavnice, 

 • plesni večer v priljubljenem plesišču Palmariva,

 • spremstvo naše najljubše plesne profesorice,

 • turistično takso v hotelu,

 • osnovno nezgodno zavarovanje potnikov,

 • stroške organizacije potovanja in DDV.

Doplačila po želji:

 • enoposteljna soba: 200 € (število sob je omejeno);

 • zavarovanje odpovedi potovanja: 49 €,

 • zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco - CORIS + Multirisk zavarovanje na poti (skupinsko): 10,50 €

Cena ne vključuje:

 • ​pijače pri obrokih, dodatnih obrokov,

 • dodatnih ogledov in vstopnin.

 

Cena

Program je pripravljen po pogojih, na dan 22. 12. 2022.

DSC_7075_edited
TIZ_3483
DSC_7056
DSC_7022
IMG_8187
DSC_7004
DSC_6994
DSC_6971
DSC_6950
DSC_6944
DSC_6927
IMG_7845

* Z oddajo prijavnice hkrati potrjujete, da se strinjate z Eolovimi splošnimi pogoji poslovanja.

Zahvaljujemo se vam za odločitev, da se nam pridružite na plesnem izletu na Islandijo.

 

Prijavite se lahko s klicem na 031 524 678, lahko pošljete sporočilo na karmen.zupan@eol.si, ali pa izpolnite spodnjo prijavnico. Vašo prijavo bomo potrdili na vnesen elektronski ali poštni naslov v naslednjih dveh delovnih dneh. Potrditev prijave je odvisna od razpoložljivih prostih mest.

 

Če bi pri izpolnjevanju obrazca naleteli na kakršnekoli težave, nas pokličite ali nam pošljite sporočilo.

 

* označena polja morajo biti izpolnjena, da lahko prijavnico uspešno oddate

Prijava na izlet

Prijava

Plačilo potovanja:

 
Plačilo izleta, prosimo, poravnajte na spodnji TRR.
 
Podatki za nakazilo:
Naziv:                    Eol d.o.o.,
Naslov:                  Alešovčeva 10
Kraj:                       1000 Ljubljana
Račun št.:              SI 56 0201-3001-0562-440
BIC banke:            LJBASI2X
Sklic:                      sklicna št. računa, ki ga boste prejeli po mailu
Namen plačila:     PLES + PRIIMEK POTNIKA (POTNICE) oz. PARA
Koda namena:     OTHR

Organizatorja potovanja: 

bottom of page