top of page
IMG_0516
IMG_0707
IMG_0258
IMG_2753
IMG_0993

ANGLIJA - COTSWOLDS

MENI
Rožni vrt Davida Austina
Cotswolds
IMG_0911
IMG_0590
Kiftsgate Court Garden
IMG_0744
IMG_0312
Oxford

Highgrove - zasebni vrt princa Charlesa 

ter

najlepši vrtovi Cotswoldsa

 

12.-17. junij 2018

 

Cotswolds je prelepa pokrajina v samem osrčju Anglije. S svojimi valovitimi griči posutimi s slikovitimi vasicami, ljubkimi, s slamo kritimi hišicami in imenitnimi podeželskimi dvorci, je pravi magnet za popotnike. Značilnemu videzu pokrajine botrujejo medena barva lokalnega kamenja in tradicionalna spretnost domačinov, ki se odraža v arhitekturi, dodelanih interjerjih in urejenosti celotne krajine. Tako kot mnoge vrtoljubce z vsega sveta, bo tudi nas v te kraje zvabilo predvsem neverjetno obilje imenitnih vrtov. Obiskali bomo 'velika imena' tradicionalne angleške hortikulture in imeli priložnost videti tudi nekaj izrednih sodobnih vrtov, ki so jih oblikovali največji vrtni oblikovalci današnjih dni. V dneh, ko se vsepovsod bohotijo cvetoče vrtnice, se bomo lahko naužili njihovega dehtenja v vrtovih enega najbolj znanih gojiteljev angleških vrtnic, Davida Austina. Piko na i našemu raziskovanju Shakespearove dežele pa bomo postavili z obiskom in sprehodom po zasebnih vrtovih njegovega veličanstva, prestolonaslednika princa Charlesa.

POUDARKI
Poudarki

Cotswolds - od leta 1966 zaščiteno območje kot 'Area of Outstanding Natural Beauty' - Območje izjemne naravne lepote.

POMEMBNO!
 
Highgrove je zasebna posest waleškega princa in vojvodinje cornwallške, zato je ob obisku treba upoštevati in spoštovati zahtevan protokol.
Število obiskovalcev v skupini je omejeno na največ 25 oseb, ob prihodu se mora vsak izkazati z osebno izkaznico. Fotografiranje, snemanje ali uporaba mobilnih telefonov je prepovedana.
V ČASU CVETENJA VRTNIC!
O potovanju na kratko
 

1. dan: LJUBLJANA–LETALIŠČE–COTSWOLDS

Zjutraj se bomo zbali v Ljubljani, se skupaj podali do beneškega letališča in dopoldne poleteli v London. S posebnim avtobusom se bomo odpeljali proti pokrajini Cotswolds. Popoldne si bomo ogledali prvi vrt, nato pa se namestili v udobnem hotelu. Ob spoznavni večerji nam bo vodnik orisal program ogledov v prihodnjih dneh.

 

2. – 5. dan: COTSWOLDS – narava, znamenitosti, vrtovi, kulinarika ...

Vsakega izmed naslednjih dni bomo po krepčilnem zajtrku zapolnili z raziskovanjem lepe gričevnate pokrajine. Spoznavali bomo lokalne znamenitosti in posebnosti, vsak dan obiskali vsaj dva vrtova, okušali lokalne dobrote in si seveda vzeli tudi čas za nakupe, sprostitev in samostojno raziskovanje. Kakšna je lokalna kulinarika, bomo ugotavljali ob skupnih kosilih ali večerjah, kar bomo prilagodili urnikom naših ogledov in dogovorom pri zasebnih lastnikih vrtov.

 

6. dan: COTSWOLDS–LETALIŠČE–LJUBLJANA

Zadnji dan našega potovanja bomo po zajtrku pripravili prtljago, nato pa imeli še ves dan na razpolago za nove oglede. Popoldne se bomo odpeljali do londonskega letališča in počakali na večerni polet v Ljubljano.

PROGRAM
Obiskali bomo

 

Highgrove 

Prav posebno doživetje in eden od vrhuncev našega potovanja bo obisk posestva Highgrove, zasebnega pribežališča njegovega veličanstva, princa Charlesa in vojvodinje cornwallške. Vrtovi, ki jih je Prince of Wales s pomočjo najvidnejših vrtnih oblikovalcev ustvarjal v zadnjih tridesetih letih po povsem naravnih principih vrtnarjenja, sodijo med najbolj inovativne in navdihujoče vrtove na otoku. Po neverjetno raznolikih vrtnih 'sobah' nas bo popeljal eden od uradnih vrtnarjev, nam spotoma nanizal množico anekdot o nastajanju vrta, njegovih obiskovalcih in podobah v različnih letnih časih. Lahko si bomo ogledali, kako so v zasnovo vrta vdelana darila, ki jih princ dobiva od svojih podanikov, kje sta se kot otroka igrala princa William in Harry, kam so postavili hiško za najmlajša člana kraljeve družine, princa Georgea in princesko Charlotte... Po ogledu nam bodo v prijetni čajnici postregli s kosilom. Na posestvu fotografiranje žal ni dovoljeno, a je v mali trgovini mogoče kupiti monografijo o vrtu, bogato opremljeno s fotografijami. 

 

Hidcote Manor 

Življenjsko delo nadarjenega ameriškega hortikulturnika, majorja Lawrencea Johnstona, je postalo eden od najvplivnejših vrtov 20. stoletja. Pomen imenitnega vrta, ki ga je major ustvarjal 41 let, podkrepi tudi dejstvo, da je Hidcote Manor prva posest, ki jo je že leta 1948 v upravljanje prevzel National Trust. Nikoli ne bomo pozabili prefinjenih vrtnih sob, lepih kombinacij redkih grmovnic in drevnine, pa razkošnih cvetličnih obrob in nenavadnih rastlin z vseh koncev sveta. Skratka vrt, ki je ikona britanske hortikulture.

 

Zasebni vrt 

Na starem posestvu je v zadnjih letih nastal izjemen sodobni vrt z imenitnimi topiariji, parterji in obrobami, ki jih je oblikoval eden najbolj cenjenih in nagrajevanih krajinskih arhitektov današnjega časa. Tom Stuart-Smith je zasnoval mnogo zasebnih in javnih vrtov širom sveta, delal je tudi za britanski dvor, ponaša pa se s kar osmimi zlatimi medaljami s prestižne razstave Chelsea Flower Show. Ta resnično osupljivi in iskrivi zasebni vrt, ki ga bomo imeli možnost videti, uvrščajo med najpomembnejše moderne vrtove nasploh.

 
David Austin Roses

Najbrž ni vrtoljubca ali ljubitelja vrtnic, ki ne bi poznal ali vsaj slišal za cenjene austinove vrtnice. Ker bomo v Angliji prav v času, ko večina vrtnic kaže svojo najlepšo podobo, bomo za del dneva zapustili cotswoldske griče in se odpeljali do domovanja slovitega žlahtnitelja angleških vrtnic. Sprehodili se bomo po vrtu, ki velja za enega najlepših rožnih vrtov na otoku in je hkrati tudi domovanje Nacionalne kolekcije angleških vrtnic. Sprehod skozi morje cvetočih vrtnic, ob pergolah, ki se kar šibijo pod bujnimi plezalkami in mimo zidov odetih v omamno dišečo zaveso cvetov, bo le uvertura v 'mučenje', ki bo sledilo v vrtnem centru, kjer je celotna paleta vrtnic seveda naprodaj.

 

Snowhill Manor

Podeželski dvorec kar poka po šivih od številnih 'zakladov', ki jih je v njem nakopičil ekscentrični arhitekt, restavrator, pesnik, predvsem pa strastni zbiralec lepih predmetov, Charles Wade. V skrivnostno zatemnjenih sobah je njegova obširna in zelo raznolika zbirka na ogled postavljena natanko tako, kot si je zamislil Wade. Enako se je godilo tudi terasastim vrtovom, kamor je neutrudni zbiralec umestil del svoje dragocene zbirke. Samosvoji, skrivnostno romantični vrtovi so polni skritih kotičkov in lepih pogledov.

 

Kiftsgate Court

Zasebni dvorec na vrhu griča, z imenitnimi pogledi na okoliško pokrajino, je bil dom trem generacijam žensk, vseh izredno nadarjenih vrtnark. Vrtovi, ki so jih ustvarile sedanja lastnica, njena mama in babica, so kot iz pravljice. Med seboj prepletajoče se vrtne sobe ujete v harmonične barvne odtenke, zlasti junija in julija kar prekipevajo od barv in opojnih vonjav. Ponos Kliftsgate Courta pa so prav gotovo imenitne stare vrtnice, še zlasti slavna 'Rosa filipes Kiftsgate', menda največja vrtnica na otoku, ki tu uspeva že od l. 1930. 

 

Zasebni vrt 

Še en v seriji izrednih in presenetljivih vrtov na naši poti, znan kot vrt 'golih vrtnarjev'. Preko 10.000 različnih rastlinskih vrst, zbirka več kot 2.000 vrtnic, nenavadne zasaditve, pikolovsko urejen sadovnjak, 'srednjeveški' zeliščni vrt, ribnik in množica divjih živali - rednih obiskovalcev vrta ... vse našteto sta markantna lastnika z veliko truda in ljubezni ustvarila zgolj v 18 letih. Tudorska hiša in slikovite samostanske razvaline so kot dramaturški dodatek k dramatični podobi vrta. In kar brez skrbi, vrt bomo lahko obiskali oblečeni!  

 
Sudeley Castle & Gardens

Domišljije ne buri le romantična lega sredi cotswoldskih gričev in imenitnih vrtov, pač pa tudi burna preteklost gradu in njegovih prebivalcev. Sudeley je edina posest v Britaniji, ki je v zasebni lasti, a je na njej pokopan član kraljeve družine. V gradu je namreč živela kraljica Katherine Parr, zadnja žena razvpitega Henrika VIII, v lepi grajski cerkvi je tudi pokopana. V skrbno urejenih sobanah si je mogoče ogledati mnoge ostanke, ki ohranjajo spomin na slavne pretekle dni, imenitno slikarsko zbirko z deli Turnerja, Van Dycka in Rubensa, zgodba zase pa so nagrajevani in brezhibno vzdrževani romantični vrtovi. 

 

Stratford upon Avon

Očarljivo mesto je danes najbolj znano kot rojstni kraj mojstrskega dramatika Williama Shakespeara. Živahne ulice kar vrvijo od dogajanja, največ obiskovalcev pa si pride ogledat pisateljevo rojstno hišo in cerkev Sv. Trojice, kjer je Shakespeare pokopan. V mestnem središču bomo lahko uživali vsak po svoje, v času kosila pa bomo skupaj obiskali eno najstarejših mestnih gostiln in se okrepčali z okusnim tradicionalnim obrokom.

 

Anne Hathaway's Cottage

Hiška kot iz pravljice in okoli nje pisan vrt - prav lahko si je predstavljati mladega Williama Shakespeara, kako v tem romantičnem okolju dvori svoji Anne.  V s slamo kriti hiši hranijo mnogo originalnih družinskih predmetov, vrt pa je zasajen s starimi rastlinskimi vrstami, zlasti takimi, ki privlačijo metulje.

 

Polja cvetoče sivke

Ko bomo stali sredi širnih polj cvetoče sivke, se bo marsikomu zazdelo, da se je znašel v Provansi. A da sivka odlično uspeva tudi v Veliki Britaniji, se bomo na lastne oči prepričali na posestvu, kjer se ukvarjajo izključno z njeno pridelavo in predelavo. Kmetijo bomo obiskali v idealnem času (vsaj glede na dolgoletno statistiko), ko polja žarijo v najlepših barvah, a sivke še ne žanjejo. Lastniki nas bodo prijazno popeljali naokoli, ko pa se bomo naužili barv in dehtečih vonjav, se bomo lahko še posladkali z domačimi sivkinimi dobrotami. Seveda imajo na posestvu tudi lično trgovinico s pestro paleto izdelkov. 

 

Oxford in Botanični vrt

Univerza v Oxfordu je ena najboljših univerz na svetu, njen botanični vrt pa je najstarejši botanični vrt v Veliki Britaniji. Spoštovanja pa ni vredna le starost imenitnega vrta, pač pa tudi njegove bogate rastlinske zbirke, in kvalitetne nove zasaditve. V umirjenem okolju vrta so navdih iskali mnogi znani avtorji še bolj znanih del, od Lewisa Carrolla, J.R.R. Tolkiena, Evelyna Waugha, pa vse do Phillipa Pullmana ... Po ogledu se bomo mimo številnih kolidžev sprehodili do središča živahnega Oxforda in si vzeli čas za samostojno raziskovanje meseca in njegovega vrvečega mladostnega utripa. 

 

Gloucester

Mesto ležeče ob reki Severn, blizu meje z Walesom, se ponaša z veličastno stolnico iz 11. stoletja ter imenitno ohranjenimi rečnimi doki iz 19. stoletja. Če se nam bo med sprehodom po slikovitih uličicah zazdelo, da smo tu že bili, bo to tudi zato, ker je Gloucester prava meka za filmarje. Tu so posneli številne prizore za serije o mladem čarovniku Harryju Potterju in Sherlocku Holmesu, tu sta se sprehajala enigmatični Dr. Who in najnovejša Alica v čudežni deželi.

 

Prosti čas

Poleg mnogih zanimivih ogledov in obiskov vrtov, bomo seveda nekaj časa namenili tudi prostemu času. Postanke bomo tempirali v najlepših vasicah in mestecih, kjer bo obilo možnosti za samostojne oglede, potepanje po slikovitih uličicah, brskanje po številnih dobro založenih antikvariatih ter za nakupe značilnih izdelkov in spominkov. Tudi lačni ne bomo, saj imajo v večini vrtov t.i. čajnice, kjer se zelo potrudijo s pripravo domačih dobrot, sestavine pa nemalokrat pridejo kar z domačega vrta. 

CENA
Cena                                                                               

 

Cena: 1.290 € pri najmanj 25 potnikih

 

Cena vključuje:
 • letalski prevoz Benetke-London-Ljubljana v ekonomskem razredu,

 • letališke in varnostne takse,

 • transfer iz Ljubljane do beneškega letališča,

 • stroške oddane prtljage (do max 20 kg), 

 • prevoz s sodobnim turističnim avtobusom po programu z vsemi pripadajočimi stroški,

 • 5 nočitev z zajtrki v hotelu z najmanj 3* v dvoposteljnih sobah,

 • 5 večerij ali kosil,

 • vstopnine po programu,

 • vodenje slovenskega vodnika z licenco,

 • vodenje lokalnih vodnikov (kjer je to potrebno) in vrtnarjev/lastnikov po vrtovih,

 • osnovno nezgodno zavarovanje potnikov,

 • stroške organizacije potovanja in DDV.

 

Doplačila po želji:

 • enoposteljna soba: 240 €

 • zavarovanje Coris; skupinsko: 8 € (enojno kritje); 12 € (dvojno kritje)

 • zavarovanje odpovedi potovanja: 5% končne vrednosti aranžmaja

 

Cena ne vključuje:

 • pijače pri obrokih, 

 • dodatnih obrokov,

 • dodatnih ogledov in vstopnin

 

 

Program je pripravljen po pogojih na 15. 2. 2018.

Vrstni red ogledov bomo prilagodili urnikom lastnikov zasebnih vrtov; pridržujemo si pravico do zamenjave ogleda, če nam v katerem od zasebnih vrtov ne potrdijo obiska. 

 

IMG_9925
IMG_2324_edited
IMG_1875
IMG_9798
IMG_2210
IMG_0902
IMG_2671
IMG_1998
NAMESTITEV
Namestitev

 

Ves čas našega potovanja bomo nastanjeni v prijetnem podeželskem hotelu. Sobe so opremljene z vsem potrebnim udobjem (kopalnica, telefon, satelitska televizija, mini bar, sef in klima). V hotelu je brezplačni Wi-Fi. Gostom z zajtrki, kosili in večerjami postrežejo v lepi restavraciji s pogledom na vrt.
VIDEO
Video utrinek
PRIJAVNICA

E-prijavnica

 

Zahvaljujemo se vam za odločitev, da se nam pridružite na našem potovanju.

 

Vašo prijavo bomo potrdili na vnešen elektronski ali poštni naslov v naslednjih petih delovnih dneh.

Potrditev prijave je odvisna od razpoložljivih prostih mest.

 

Če bi pri izpolnjevanju obrazca naleteli na kakršnekoli težave, nas prosimo pokličite ali nam pošljite sporočilo.

Prosimo za zgodnje prijave.

 

Pravočasna prijava potnikov je pogoj za zagotovitev predvidene cene prevozov, namestitev ter kvalitetne izpeljave programa.

 

 

bottom of page