top of page
IMG_1074
IMG_1784
IMG_2226
IMG_2295
IMG_1104
IMG_1000
IMG_2783
IMG_1913
IMG_2684
IMG_0985

FRANCIJA - vrtovi in dvorci doline Loire

MENI

... pa vrtnice, vino ter Festival International des Jardins Chaumont sur Loire

3.-10. julij 2022

 

Dolina Loire, pravi sinonim za 'douceur de vivre', resnično ponuja sladkosti življenja na vsakem koraku. Milo podnebje in rodovitna zemlja botrujeta obilici dobrot, ki jih pridelajo v tem 'Vrtu Francije'. Prijazni domačini razvajajo obiskovalce s pregovorno odlično hrano, z blagimi vini, okusnimi siri, sočno zelenjavo in sadjem. Zdi se, kot bi počasen tok široke Loire tudi ljudem narekoval bolj prijazen in umirjen tempo življenja. Tu so našli navdih številni umetniki, dolino so vzljubili tudi francoski kralji, ki so svoje veličastne dvorce z imenitnimi vrtovi nanizali ob reki. Kraljice med cvetlicami pa so gotovo vrtnice, ki nas bodo s svojim dehtenjem spremljale ves čas našega potepanja ob Loiri. Vabljeni!

POUDARKI
O potovanju na kratko
 

1. dan: LJUBLJANA–LETALIŠČE–PARIZ-DOLINA LOIRE

Z enega bližnjih letališč bomo z direktnim večernim letom poleteli v Pariz. S posebnim avtobusom se bomo odpeljali proti udobnemu hotelu, kjer si bomo spočili in nabrali moči za prihajajoči teden, poln zanimivih ogledov.

 

2. – 7. dan: DOLINA LOIRE – narava, znamenitosti, dvorci, gradovi, vrtovi, kulinarika ...

Vsakega izmed naslednjih dni bomo po krepčilnem zajtrku zapolnili z raziskovanjem lepe gričevnate pokrajine. Spoznavali bomo lokalne znamenitosti in posebnosti, vsak dan obiskali vsaj dva dvorca oz. vrtova, okušali lokalne dobrote in si seveda vzeli tudi čas za nakupe, sprostitev in samostojno raziskovanje. Kakšna je lokalna kulinarika, bomo ugotavljali ob skupnih kosilih ali večerjah, kar bomo prilagodili urnikom naših ogledov in dogovorom pri lastnikih vrtov.

 

8. dan: DOLINA LOIRE-PARIZ–LETALIŠČE–LJUBLJANA

Zadnji dan našega potovanja bomo po zajtrku pripravili prtljago, nato pa imeli še večino dneva na razpolago za nove oglede. Popoldne oz. zvečer bomo z letališča v Parizu poleteli proti domu.

Poudarki


Predvideni vodnik: Gregor Zupan

 


Območje doline Loire, je v celoti uvrščeno na UNESCOv seznam svetovne kulturne dediščine! 

 

PROGRAM
Obiskali bomo

 

Roseraie du Val-de-Marne

Roseraie du Val-de-Marne je za mnoge najlepši rožni vrt Evrope. Vrt, ki ga je leta 1894 zasnoval premožni poslovnež Jules Graveraux in ga kasneje umetelno nadgradil s pomočjo krajinarja Edouarda Andréja, je dejansko prvi rozarij na svetu, saj je v celoti posvečen vrtnicam. Je pravi botanični zaklad in največja obstoječa zbirka starih sort vrtnic. Vec kot 11.000 grmičkov se bohoti v vseh mogočih kombinacijah. Je pravo razkošje barv in opojnih vonjav, kjer bi lahko uživali ure in ure.

Château de Cheverny 

Imenitni Château de Cheverny je pravi dragulj v množici slovitih dvorcev, ki so nanizani ob Loiri. Zgrajen tako rekoč v enem kosu v začetku 17. stoletja, je s svojo simetrično fasado iz belega kamna vzorčni primerek klasične arhitekture. Da je bil dvorec vedno naseljen in že stoletja v skrbnih zasebnih rokah družine Hurault, je opazno tudi v bogato opremljenih sobanah, kjer obiskovalce poleg dragocenih umetnin navdušujejo tudi imenitni cvetlični aranžmaji. Veliko cvetja iz teh vedno svežih šopkov prihaja z modernih vrtov, ki se razprostirajo okoli dvorca.

 
Château de Chenonceau

Enega najbolj priljubljenih in slikovitih gradov v dolini Loire, elegantni Château de Chenonceau, ki se pne čez reko Cher, so zaznamovale ženske. Ogledali si bomo lepo opremljeno notranjost gradu in se sprehodili po razkošnih renesančnih vrtovih razvpitih tekmic, prefinjene Diane de Poitiers, ljubice kralja Henrya II in njegove odločne vdove, Catherine de’ Medici. Tudi tu kar tekmujejo v pripravi razkošnih cvetnih aranžmajev, s katerimi krasijo dvorane, po katerih sta se nekdaj sprehajali ti za Francijo pomembni dami.

Chaumont sur Loire in Festival International des Jardins

Lep park obdaja tudi slikoviti zgodnjerenesančni dvorec Chaumont sur Loire. Tu se vsako leto zbere mednarodna skupina umetnikov, vrtnih oblikovalcev in krajinskih arhitektov, ki na določeno temo ustvari 30 vzorčnih vrtov. Le ti obiskovalce presenečajo, zabavajo in očarajo, gotovo pa se ob ogledu marsikomu porodijo nove ideje, kako urediti ali popestriti lasten vrt. Mednarodno uveljavljen in zelo cenjen Festival International des Jardins prirejajo že od leta 1992. Moto letošnje prireditve, ki praznuje okroglo 30. obletnico, bo 'Idealni vrt - Jardin Ideal'. 

 

Château de Villandry

Chateau de Villandry je eden izmed najbolj priljubljenih in obiskanih gradov ob Loiri, zagotovo najbolj znan predvsem po imenitnih obnovljenih vrtovih iz 16. stoletja. Urejeni so na štirih terasah in predstavljajo enega najlepših zgledov formalnega sloga vrtnega oblikovanja, znanega kot à la française. Obiskovalce navdušita predvsem v različne geometrijske vzorce ujeta zelenjavno-sadni vrt in Jardin de l'Amour, pestrost in barvitost zasaditev ter izjemna natančnost in pozornost za vsak najmanjši detajl. Prava poslastica!

Jardin d'André Eve

Večina ljubiteljev vrtnic pozna slovitega angleškega vrtničarja Davida Austina, njegov francoski 'vrstnik' pa je bil André Eve. Čeprav je André Eve v Franciji dobro znan po svojem delu pri hibridizaciji starih vrtnic, le malo ljudi ve za njegov majhen zasebni vrt. Da očarljivega vrta, polnega njegovih najljubših vrtnic, po lastnikovi smrti ne bi doletela žalostna usoda, je poskrbela skupina požrtvovalnih prostovoljcev.

 

Jardin d'Atmosphère du Petit Bordeaux

Vsi ljubitelji lepih vrtov so vedno znova očarani v intimnem, a rastlinsko neverjetno bogatem vrtu Jardin d'Atmosphère du Petit Bordeaux. Vrt je plod idej, navdiha, ljubezni in trme, predvsem pa trdega dela zakoncev Sylvie in Michela Berrou. Okoli svoje ljubke hišice sta uredila čudovit vrt, poln barv, kontrastov in presenečenj. Z zbirko več kot 4000 raznovrstnih rastlin, tudi redkih, navdušita še tako izbirčnega poznavalca, rastline pa je mogoče tudi kupiti. Za svoj vrt sta lastnika prejela več nagrad, med drugimi tudi naziv 'Jardin Remarquable' francoskega ministrstva za kulturo.

 

Blois

'Ville d’art et d’histoire', mesto umetnosti in zgodovine je s svojo arhitekturno, umetniško in zgodovinsko dediščino, živahnim utripom in privlačno ponudbo, eden od vrhuncev vsakega obiska doline Loire. Kraljevski Château de Blois je bil priljubljeno bivališče kar 7 francoskih kraljev in 10 kraljic, v svoji pestri preteklosti je zato doživel in preživel mnogo prezidav in sprememb. Je pravi učbenik različnih arhitekturnih obdobij, od srednjeveške trdnjave, gotskih in renesančnih dodatkov, do klasike 17. st. Bogata muzejska zbirka se ponaša z več kot 35.000 kosi umetnin in prefinjene notranje opreme. Lepi mestni parki kar vabijo k večernim sprehodom, ki jih je morda najlepše zaključiti na grajskem dvorišču ob svetlobnem spektaklu 'Son & lumiere'.

Château du Rivau

Še eden od krasnih dvorcev s serijo pomembnih, vplivnih in bogatih lastnikov, ki so se menjavali v dolgi in pestri preteklosti, prav gotovo pa izstopa prav zaradi svojih zdajšnjih lastnikov, družine Laigneau. Ti so celotno posest prenovili in ji v zadnjih petindvajsetih letih vdahnili povsem drugačno, novo življenje. Umetniška dela sodobnih umetnikov, od  Jeffa Koonsa do Jana Fabrea, so umestili ob bok starim umetninam in dragoceni grajski opremi, prav posebna zgodba pa so nenavadni, že kar pravljični vrtovi. Patricia Laigneau je ustvarila štirinajst barvitih, tematskih in trajnostno naravnanih vrtov, z številnimi botaničnimi kolekcijami tudi redkih sort, z imenitno zbirko dišečih vrtnic in seveda z umetniškimi deli, strateško umeščenimi med zasaditvami. Ta presenetljiva in spretno zastavljena mešanica starih, sodobnih in pravljičnih motivov je neustavljivo privlačna, zato ne preseneča, da te očarljive, sanjske podobe odkriva tudi vedno več družin z majhnimi otroki.

Chartres

Čeprav je Chartres starodavno mestece s sila burno preteklostjo, je dobršen del starega dela mesta uničilo bombardiranje zaveznikov leta 1944. Podobno žalostno usodo bi doživela tudi največja znamenitost, dragocena gotska katedrala, če je ne bi rešila prisebnost ameriškega oficirja Welborna Griffitha.  Ena najlepših in najbolje ohranjenih gotskih katedral na svetu, Cathédrale Notre-Dame de Chartres, 'francoska akropola', je na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine, njenih 176 poslikanih barvnih oken pa priča o nadarjenosti in znanju chartrskih umetnikov.

**Chartres in tamkajšnjo katedralo bomo obiskali, če nam bodo to dopuščale ure povratnih letov.

 

Angers

Angers je mesto ležeče na sotočju rek Mayenne, Loire in Sarthe, na področju znanem kot Črni Anjou. Značilno, malce strogo podobo dajejo srednjeveškemu jedru stavbe zgrajene iz okoliškega črnega kamna. V mogočnem trdnjavskem gradu  s 17 stolpi,  Château d’Angers, hranijo najstarejšo serijo tapiserij v Franciji, slavno 'Apokalipso iz Angersa', ki je s svojimi več kot 100 m dolžine tudi največja srednjeveška tapiserija na svetu! V njej so ovekovečene tudi rastline, ki jih najdemo v skrbno zasnovanih in vzdrževanih grajskih vrtovih, ki so s svojo pestrostjo zagotovo vredni naše pozornosti.

 

Amboise

V znamenitem, nekdaj kraljevskem mestecu Amboise si bomo vzeli nekaj ur za samostojno raziskovanje slikovitih ulic, trgovinic, delavnic, morda tudi za pokušino lokalnih vin in dobrot. Zato bosta obisk in ogled gradu v Amboisu in/ali Leonardovega Clos Lucé tokrat samostojna oz. vodena, če se za to odloči večina skupine (doplačilo). Obiskovalci Château d'Amboise se lahko sprehodijo po sodobnih grajskih vrtovih z italijanskim pridihom, nagrajeni so z lepimi razgledi na mesto in okolico, ogleda sta vredna predvsem stolp Tour des Minimes s spiralnim dovozom in umetelna grajska kapela sv. Huberta, v kateri je pokopan vsestranski renesančni umetnik, znanstvenik in izumitelj Leonardo da Vinci. Njegovo zadnje domovanje, bližnjo graščino Clos Lucé obdaja miren park, kjer si obiskovalci lahko ogledajo modele Da Vicijevih izumov.

Tours

Seveda se bomo ustavili tudi v prestolnici departmaja, v cvetočem industrijskem, trgovskem in univerzitetnem mestu Tours. Sprehodili se bomo po imenitnem starem mestnem jedru, od veličastne gotske katedrale Saint-Gatien pa vse do slikovitega srednjeveškega trga Plumereau. Mesto zaljšajo številni parki in vrtovi, zato ne čudi, da so Tours poimenovali kar 'Le Jardin de la France', vrt Francije.

 

Zasebni rožni vrt

Med našim potepanjem ob lenobni reki, se bomo oglasili pri navdušenem vrtničarju, ki je pred leti delal za starosto francoskih gojiteljev vrtnic, Andréja Evea. Staro kmetijo je postopoma preoblikoval in na bregovih Loire ustvaril zelo lep vrt, poln starih in modernih sort  vrtnic ter trajnic. Številne rastline, ki jih bomo občudovali v vrtu, so tudi naprodaj v lastnikovi vrtnariji. V trgovinici urejeni v starem hlevu, se najdejo številni originalni okrasni predmeti, vrtne dekoracije, slike, pa tudi domače marmelade :). Z oznako "izjemen vrt"  francoskega ministrstva za kulturo, se vrt uvršča v prestižno družbo najlepših vrtov v dolini Loire.

 

Château de Chambord 

Mogočen renesančni grad, ki je postopoma zrasel na mestu 'lovske koče' Franca I, je s svojimi impresivnimi dimenzijami pravi izziv za fotografe. Je največji grad v dolini Loire, uvrščen je na Unescov seznam svetovne dediščine. Najznamenitejši del monumentalne zunanjščine je razgibana streha s številnimi dimniki, stolpiči in zvoniki (kjer trenutno potekajo obnovitvena dela), ki je služila kot razgledna terasa s katere so spremljali turnirje in love. Ogledali si bomo znamenito dvojno spiralno stopnišče, delček od več kot 400 grajskih soban in ker nas zanimajo vrtovi, tudi najnovejšo pridobitev - parter s formalnimi vrtovi 'a la francais', ki so jih v zadnjih letih z megalomanskim projektom uredili ob gradu.

Jardin du Plessis Sasnières

Umaknili se bomo največjemu turističnemu vrvežu in se odpeljali na deželo, do zasebnega posestva, Jardin du Plessis Sasnières, še enega izmed 'Jardin Remarquable' na naši poti. Opuščeno domačijo, ki jo je podedovala l. 1960, je gospa Rosamée Henrion s svojimi sinovi postopoma obnovila in v dolini ob jezercu, s predanostjo in ljubeznijo ustvarila čaroben, razgiban 'angleški' vrt, kjer se čas kar ustavi. 

Château d’Azay-le-Rideau

Naše popotovanje med dvorci in gradovi Loire ne bi bilo celovito, če ne bi obiskali tudi prefinjenega vodnega gradu Azay-le-Rideau, zgrajenega za Gillesa Berthelota, 'finančnega ministra' Françoisa I. Velja za pravo mojstrovino francoske renesanse, s svojo dodelano arhitekturo, skladno umeščenostjo v prostor in prestižnimi, bogato opremljenimi interierji. Vzeli si bomo dovolj časa tudi za sprehod okoli dvorca in za občudovanje njegove elegantne podobe, ki se zrcali v gladini reke Indre.

Obisk vinske kleti z degustacijo 

Dolina Loire je skoraj tako kot po imenitnih dvorcih in gradovih znana tudi po svojih vinih. Pravzaprav je regija z največjo pestrostjo različnih vin v Franciji, popularnost tamkajšnjih vin pa med poznavalci in ljubitelji v zadnjih letih še raste. Široka paleta razlićnih vin, ki jih odlikujejo zmerna vsebnost alkohola, osvežujoča kislost in mineralnost, očitno ustreza sodobnemu okusu. Svoja vina pridelovalci ponujajo malone na vsakem koraku, okušati in kupiti jih je mogoče v butičnih trgovinicah v dvorcih, mestih in vaseh, mi pa bomo obiskali vsaj eno od priznanih, starih kleti z dolgoletno tradicijo in odličnimi vini.

Obisk, ki ostaja presenečenje

Kot vedno na naših potovanjih, bo kakšna točka, ki jo bomo obiskali, zaenkrat ostala skrivnost! Zagotovo pa bo vse navdušila. Obljubljamo!

Prosti čas v slikovitih mestecih in očarljivih vasicah

Poleg mnogih zanimivih ogledov in obiskov vrtov, bomo seveda nekaj časa namenili tudi prostemu času. Postanke bomo tempirali v najlepših vasicah in mestecih, kjer bo obilo možnosti za samostojne oglede, potepanje po slikovitih uličicah, brskanje po številnih dobro založenih trgovinicah ter za nakupe značilnih izdelkov in spominkov. Tudi lačni ne bomo, saj v dolini Loire slovijo po okusni hrani in dobrih vinih. V mestnih restavracijah, podeželskih gostilnicah in na kmetijah z veseljem pripravijo lokalne specialitete in jih ponudijo radovednim gostom;  krajevne tržnice pa so tako ali tako neizčrpen in bogato obložen vir lokalnih dobrot.

IMG_1907.JPG
Cena                                                                               

 

Cena: 1.490 € pri najmanj 18 potnikih

 

Cena vključuje:
 • letalski prevoz v ekonomskem razredu,

 • letališke in varnostne takse,

 • en kos ročne prtljage do 10 kg + dodatna manša torbica, 

 • prevoz s sodobnim turističnim avtobusom po programu z vsemi pripadajočimi stroški,

 • 7 nočitev z zajtrki v hotelih z najmanj 3* v dvoposteljnih sobah,

 • 6 večerij ali kosil,

 • degustacija lokalnih vin v vinski kleti,

 • del vstopnin po programu (kjer so potrebne predhodne rezervacije/plačila),

 • vodenje slovenskega vodnika z licenco,

 • vodenje lokalnih vodnikov (kjer je to potrebno) in vrtnarjev po vrtovih,

 • stroške organizacije potovanja in DDV.

 

Doplačila (na poti):

 • del vstopnin po programu 100 €

Doplačila po želji:

 • enoposteljna soba: 280 €

 • dodatna oddana prtljaga do max 15 kg: 50 €

 • dodatna oddana prtljaga do max 20 kg: 60 €

 • zavarovanje Coris; skupinsko: 8 € (enojno kritje); 12 € (dvojno kritje)

 • zavarovanje odpovedi potovanja: 5% obračunane cene potovanja

 

Cena ne vključuje:

 • pijače pri obrokih, 

 • dodatnih obrokov,

 • dodatnih ogledov in vstopnin

Vrstni red ogledov bomo prilagodili urnikom vrtov; pridržujemo si pravico do zamenjave ogleda, če nam v katerem od vrtov ne potrdijo obiska. 

 

Prijave po 22. 6. 2022 - na vprašanje.

Program je pripravljen po pogojih na 25. 5. 2022.

 

 

IMG_0788
IMG_1151
IMG_2895
IMG_1744
IMG_2474
NAMESTITEV
Namestitev

 

Po večernem pristanku na pariškem letališču se bomo nastanili v hotelu na poti proti Loiri, dve noči nas bodo gostili v hotelu v Bloisu, naslednje tri predvidoma v Toursu, zadnjo noč na potovanju pa bomo nastanjeni v prijetnem podeželskem hotelu ob spodnjem toku Loire. (Fotografije so simbolične.)
IMG_2180.JPG
VIDEO
Video utrinek
PRIJAVNICA

E-prijavnica

 

Zahvaljujemo se vam za odločitev, da se nam pridružite na našem potovanju.

 

Vašo prijavo bomo potrdili na vnešen elektronski ali poštni naslov v naslednjih petih delovnih dneh.

Potrditev prijave je odvisna od razpoložljivih prostih mest.

 

Če bi pri izpolnjevanju obrazca naleteli na kakršnekoli težave, nas prosimo pokličite ali nam pošljite sporočilo.

Prosimo za hitre prijave.

 

Pravočasna prijava potnikov je pogoj za zagotovitev predvidene cene prevozov, namestitev ter kvalitetne izpeljave programa.

 

 

Chambord-Photo-Drone-of-visuals-3.jpg
IMG_2598.JPG
CENA
bottom of page