IMG_1074
IMG_1784
IMG_2226
IMG_2295
IMG_1104
IMG_1000
IMG_2783
IMG_1913
IMG_2684
IMG_0985

FRANCIJA - vrtovi in dvorci doline Loire

 

Festival International des Jardins Chaumont sur Loire

25.-30. junij 2022

 

Dolina Loire, pravi sinonim za 'douceur de vivre', resnicno ponuja sladkosti življenja na vsakem koraku. Milo podnebje in rodovitna zemlja botrujeta obilici dobrot, ki jih pridelajo v tem 'Vrtu Francije'. Prijazni domacini razvajajo obiskovalce s pregovorno odlicno hrano, z blagimi vini, okusnimi siri, socno zelenjavo in sadjem. Zdi se, kot bi pocasen tok široke Loire tudi ljudem narekoval bolj prijazen in umirjen tempo življenja. Tu so našli navdih številni umetniki, dolino so vzljubili tudi francoski kralji, ki so svoje velicastne dvorce z imenitnimi vrtovi nanizali ob reki. Kraljice med cvetlicami pa so gotovo vrtnice, ki nas bodo s svojim dehtenjem spremljale ves čas našega potepanja ob Loiri. Vabljeni!

D3
ladja
3
Dordonja6
IMG_0744
Dordonja8
Dordonja9
Dordonja10
IMG_3877
rocque-gageac
Dordonja11
 
Poudarki


Predvideni vodnik: Gregor Zupan

 

O potovanju na kratko
 

1. dan: LJUBLJANA–LETALIŠČE–PARIZ-DOLINA LOIRE

Zbrali se bomo v Ljubljani, se skupaj podali do beneškega letališča in dopoldne poleteli v Pariz. S posebnim avtobusom se bomo odpeljali proti jugu in pričeli z ogledi. Zvečer se bomo namestili v udobnem hotelu, kjer nam bo vodnik ob spoznavni večerji orisal program ogledov v prihodnjih dneh.

 

2. – 5. dan: DOLINA LOIRE – narava, znamenitosti, dvorci, gradovi, vrtovi, kulinarika ...

Vsakega izmed naslednjih dni bomo po krepčilnem zajtrku zapolnili z raziskovanjem lepe gričevnate pokrajine. Spoznavali bomo lokalne znamenitosti in posebnosti, vsak dan obiskali vsaj dva vrtova, okušali lokalne dobrote in si seveda vzeli tudi čas za nakupe, sprostitev in samostojno raziskovanje. Kakšna je lokalna kulinarika, bomo ugotavljali ob skupnih kosilih ali večerjah, kar bomo prilagodili urnikom naših ogledov in dogovorom pri lastnikih vrtov.

 

6. dan: DOLINA LOIRE-PARIZ–LETALIŠČE–LJUBLJANA

Zadnji dan našega potovanja bomo po zajtrku pripravili prtljago, nato pa imeli še večino dneva na razpolago za nove oglede. Popoldne se bomo odpeljali do letališča v Parizu in počakali na večerni polet proti domu.

IMG_1907.JPG
 
Obiskali bomo

 

Roseraie du Val-de-Marne

Roseraie du Val-de-Marne je za mnoge najlepši rožni vrt Evrope. Vrt, ki ga je leta 1894 zasnoval premožni poslovnež Jules Graveraux in ga kasneje umetelno nadgradil s pomočjo krajinarja Edouarda Andréja, je dejansko prvi rozarij na svetu, saj je v celoti posvecen vrtnicam. Je pravi botanični zaklad in največja obstoječa zbirka starih sort vrtnic. Vec kot 11.000 grmickov se bohoti v vseh mogocih kombinacijah. Je pravo razkošje barv in opojnih vonjav, kjer bi lahko uživali ure in ure, saj glavnina vrtnic najbolj bujno cveti prav v mesecu juniju.

 

Château de Cheverny 

Imenitni Château de Cheverny je pravi dragulj v množici slovitih dvorcev, ki so nanizani ob Loiri. Zgrajen tako rekoc v enem kosu v zacetku 17. stoletja, je s svojo simetricno fasado iz belega kamna vzorcni primerek klasicne arhitekture. Da je bil dvorec vedno naseljen in že stoletja v skrbnih zasebnih rokah družine Hurault, je opazno tudi v bogato opremljenih sobanah, kjer obiskovalce poleg dragocenih umetnin navdušujejo tudi imenitni cvetlicni aranžmaji. Veliko cvetja iz teh vedno svežih šopkov prihaja z vrtov, ki se razprostirajo okoli dvorca.

 
Château de Chenonceau

Enega najbolj priljubljenih in slikovitih gradov v dolini Loire, elegantni Château de Chenonceau, ki se pne cez reko Cher, so zaznamovale ženske. Ogledali si bomo lepo opremljeno notranjost gradu in se sprehodili po razkošnih renesancnih vrtovih razvpitih tekmic, prefinjene Diane de Poitiers, ljubice kralja Henrya II in njegove vdove, Catherine de’ Medici. Tudi tu kar tekmujejo v pripravi razkošnih cvetnih aranžmajev, s katerimi krasijo dvorane, po katerih sta se nekdaj sprehajali ti za Francijo pomembni dami.

Chaumont sur Loire in Festival International des Jardins

Lep park obdaja tudi slikoviti zgodnjerenesancni dvorec Chaumont sur Loire. Tu se vsako leto zbere mednarodna skupina umetnikov, vrtnih oblikovalcev in krajinskih arhitektov, ki na doloceno temo ustvari 30 vzorcnih vrtov. Le ti obiskovalce presenecajo, zabavajo in ocarajo, gotovo pa se ob ogledu marsikomu porodijo nove ideje, kako urediti ali popestriti lasten vrt. Mednarodno uveljavljen in zelo cenjen Festival International des Jardins prirejajo že od leta 1992. Moto letošnje prireditve, ki praznuje okroglo 30. obletnico, bo 'Idealni vrt - Jardin Ideal'. 

 

Château de Villandry

Chateau de Villandry je eden izmed najbolj priljubljenih in obiskanih gradov ob Loiri, zagotovo najbolj znan predvsem po imenitnih obnovljenih vrtovih iz 16. stoletja. Urejeni so na štirih terasah in predstavljajo enega najlepših zgledov formalnega sloga vrtnega oblikovanja, znanega kot à la française. Obiskovalce navdušita predvsem v razlicne geometrijske vzorce ujeta zelenjavno-sadni vrt in Jardin de l'Amour, pestrost in barvitost zasaditev ter izjemna natancnost in pozornost za vsak najmanjši detajl.

La Chatonnière

Okoli srednjeveškega gradu La Chatonnière, njegova lastnica Béatrice de Andia ureja vrtove po svojih iskrivih zamislih. Zasnovala je devet vrtov, vsakega je tudi poimenovala, vsi pa so zrcalo ustvarjalkine energije, obcutka za barve, lepoto, razkošje. Zanimiv je domiselni zelenjavni vrt, imenovan 'Vrt blaginje', urejen v obliki lista, prava paša za oci pa so tudi okoliška pobocja in širni travniki, ki so maja prekriti s cvetocimi maki, kasneje pa s celo plejado travniških cvetlic.

 

Jardin d'Atmosphère du Petit Bordeaux

Vsi ljubitelji lepih vrtov so vedno znova očarani v intimnem, a rastlinsko neverjetno bogatem vrtu Jardin d'Atmosphère du Petit Bordeaux. Vrt je plod idej, navdiha, ljubezni in trme, predvsem pa trdega dela zakoncev Sylvie in Michela Berrou. Okoli svoje ljubke hišice sta uredila čudovit vrt, poln barv, kontrastov in presenečenj. Z zbirko več kot 4000 raznovrstnih rastlin, tudi redkih, navdušita še tako izbirčnega poznavalca, rastline pa je mogoče tudi kupiti. Za svoj vrt sta lastnika prejela več nagrad, med drugimi tudi naziv 'Jardin Remarquable' francoskega ministrstva za kulturo.

 

Chartres

Čeprav je Chartres starodavno mestece s sila burno preteklostjo, je dobršen del starega dela mesta uničilo bombardiranje zaveznikov leta 1944. Podobno žalostno usodo bi doživela tudi največja znamenitost, dragocena gotska katedrala, če je ne bi rešil ameriški oficir Welborn Griffith.  Ena najlepših in najbolje ohranjenih gotskih katedral na svetu, Cathédrale Notre-Dame de Chartres, 'francoska akropola', je na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine, njenih 176 poslikanih barvnih oken pa priča o nadarjenosti in znanju chartrskih umetnikov. 

 

Angers

Angers je mesto ležeče na sotočju rek Mayenne, Loire in Sarthe, na področju znanem kot Črni Anjou. Značilno, malce strogo podobo dajejo srednjeveškemu jedru stavbe zgrajene iz okoliškega črnega kamna. V mogočnem trdnjavskem gradu s 17 stolpi hranijo najstarejšo serijo tapiserij v Franciji, slavno 'Apokalipso iz Angersa', ki je s svojimi več kot 100 m dolžine tudi največja srednjeveška tapiserija na svetu!

 

Amboise

V znamenitem, nekdaj kraljevskem mestecu Amboise si bomo vzeli nekaj ur za samostojno raziskovanje slikovitih ulic, trgovinic, delavnic, morda tudi za pokušino lokalnih vin in dobrot. Zato bosta obisk in ogled gradu v Amboisu in/ali Leonardovega Clos Luce tokrat samostojna oz. vodena, če se za to odloči večina skupine (doplačilo). Château d'Amboise je le deloma ohranjen, ogleda sta vredna predvsem stolp Tour des Minimes s spiralnim dovozom in lepa grajska kapela sv. Huberta, v kateri je pokopan vsestranski renesančni umetnik, znanstvenik in izumitelj Leonardo da Vinci. Njegovo zadnje domovanje, bližnjo graščino Clos Lucé obdaja miren park, kjer si obiskovalci lahko ogledajo modele Da Vicijevih izumov.

 

Château de Hautefort

Pogled na mogočni Hautefort, ki se dviga nad vasico, je res nepozaben. Nekdanjo srednjeveško utrdbo je v 17. stoletju predelal v impresiven dvorec Marquis de Hautefort. Predelavi dvorca in hkratni gradnji hospica v vasi pod gradom, je posvečal ves svoj čas in energijo. V notranjosti si je mogoče ogledati impresivno zbirko pohištva iz 17. in 18. stoletja. V 19. stoletju je takratni znani vrtni arhitekt, grof de Choulot, okoli dvorca zasnoval formalne francoske vrtove in obsežen, 30 ha velik angleški park. Prepletajoči, filigransko natančni vzorci parterjev poudarjajo skladnost arhitekture, v parku pa je mogoče videti mnogo izjemnih dreves, s staro libanonsko cedro na čelu. 

 

Cadouin 

Cadouin je bila nekdaj mogočna Cistercijanska opatija na romarski poti v Santiago de Compostela. Uvrščena je na seznam najpomembnejših zgodovinskih spomenikov Aquitanije in na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Ustanovljena je bila leta 1115, Cistecijanci so v njej živeli vse do francoske revolucije 1790. Obnovljeni samostanski hodniki so izredno lep primer plameneče gotike in pričajo o nekdanjem veličastju opatije, bogastvu arhitekture in spretnosti dekoriranja. Spokojen kraj poln zgodovine...

Bordeaux

Glavnemu mestu največje francoske pokrajine Akvitanije so nekdaj rekli 'speča lepotica', saj čari mesta niso bili dovolj cenjeni, zato mu vzdevek 'biser Akvitanije' prav gotovo bolj pritiče. Del starega mestnega jedra, Port de la Lune je zaradi izredne arhitekture na UNESCOvem seznamu svetovne kulturne dediščine. V tem lepem in zanimivem mestu vina in kulture bomo pričeli in zaključili naše popotovanje.

 

Prosti čas v slikovitih mestecih in očarljivih vasicah

Poleg mnogih zanimivih ogledov in obiskov vrtov, bomo seveda nekaj časa namenili tudi prostemu času. Postanke bomo tempirali v najlepših vasicah in mestecih, kjer bo obilo možnosti za samostojne oglede, potepanje po slikovitih uličicah, brskanje po številnih dobro založenih trgovinicah ter za nakupe značilnih izdelkov in spominkov. Tudi lačni ne bomo, saj v dolini Loire slovijo po okusni hrani in dobrih vinih. V mestnih restavracijah, podeželskih gostilnicah in na kmetijah z veseljem pripravijo lokalne specialitete in jih ponudijo radovednim gostom;  krajevne tržnice pa so tako ali tako neizčrpen in bogato obložen vir lokalnih dobrot.

1/4
 
Cena                                                                               

 

Cena: 1.290 € pri najmanj 20 potnikih

 

Cena vključuje:
 • letalski prevoz Benetke-Pariz-Benetke v ekonomskem razredu,

 • letališke in varnostne takse,

 • transfer iz Ljubljane do beneškega letališča in nazaj,

 • ročno prtljago (v merah 56 x 45 x 25 cm), 

 • prevoz s sodobnim turističnim avtobusom po programu z vsemi pripadajočimi stroški,

 • 5 nočitev z zajtrki v hotelih z najmanj 3* v dvoposteljnih sobah,

 • 5 večerij ali kosil,

 • pokušina lokalnih dobrot,

 • vstopnine po programu,

 • vodenje slovenskega vodnika z licenco,

 • vodenje lokalnih vodnikov (kjer je to potrebno) in vrtnarjev po vrtovih,

 • stroške organizacije potovanja in DDV.

 

Doplačila po želji:

 • enoposteljna soba: 240 €

 • dodatna oddana prtljaga do max 15 kg: 50 €

 • dodatna oddana prtljaga do max 23 kg: 60 €

 • zavarovanje Coris; skupinsko: 8 € (enojno kritje); 12 € (dvojno kritje)

 • zavarovanje odpovedi potovanja: 70 €

 

Cena ne vključuje:

 • pijače pri obrokih, 

 • dodatnih obrokov,

 • dodatnih ogledov in vstopnin

 

Program je pripravljen po pogojih na 25. 3. 2022.

Vrstni red ogledov bomo prilagodili urnikom vrtov; pridržujemo si pravico do zamenjave ogleda, če nam v katerem od vrtov ne potrdijo obiska. 

 

 

3
7
P8
D10
D9
vodni vrt
OKNO
P15
D15
D17
D11
D6
D4
D8
 
Namestitev

 

Prvo noč bomo bivali v hotelu v Bordeauxu, ostale dni potovanja bomo nastanjeni v prijetnem podeželskem hotelu. Sobe so opremljene z vsem potrebnim udobjem. (Fotografije so simbolične.)
Hotel Sitting Area
Hotel Sitting Area
press to zoom
Croissants and Jam
Croissants and Jam
press to zoom
1/2
 
Video utrinek
 

E-prijavnica

 

Zahvaljujemo se vam za odločitev, da se nam pridružite na našem potovanju.

 

Vašo prijavo bomo potrdili na vnešen elektronski ali poštni naslov v naslednjih petih delovnih dneh.

Potrditev prijave je odvisna od razpoložljivih prostih mest.

 

Če bi pri izpolnjevanju obrazca naleteli na kakršnekoli težave, nas prosimo pokličite ali nam pošljite sporočilo.

Prosimo za zgodnje prijave.

 

Pravočasna prijava potnikov je pogoj za zagotovitev predvidene cene prevozov, namestitev ter kvalitetne izpeljave programa.