top of page
IMG_4026
kayaking-on-river-dordogne-chc3a2teau-de
P7
grad
Dordogne1

FRANCIJA - dolina Dordogne / Périgord 

MENI
D3
ladja
3
Dordonja6
IMG_0744
Dordonja8
Dordonja9
Dordonja10
IMG_3877
rocque-gageac
Dordonja11

25.-30. junij 2019

 

To poletje vas ponovno vabimo v Francijo - tokrat na jugozahod, v vse premalo poznani Périgord. Ni lahko opredeliti, zakaj bi se odločili in odpotovali prav tja, a poskusimo kar se da na kratko: dve slikoviti reki, Dordogna in Vézère, stotine gradov in dvorcev, množica prehistoričnih poslikanih jam, s slovito Unescovo Lascaux na čelu, prelepa razgibana pokrajina, pa očarljive vasice in slikovita mesta, živahne, obilno založene tržnice in..., oh seveda - hrana! Le kdo se lahko upre žametno kremasti foie gras, zaščiteni francoski kulturni in gastronomski dediščini s središčem prav v Périgordu. Gaganje gosk in račk nas bo zato pozdravljalo prav v vsaki idilični vasici, poskusili bomo lahko različne sire, lokalna vina, orehe, slovite črne tartufe in se posladkali s pregrešno okusnimi slaščicami. Če k vsemu dodamo še paleto res izjemnih vrtov, po katerih nas bo pospremila naša strokovna vodnica Bernarda Strgar Schulz, bodo dnevi namenjeni našemu potepanju po dolini Dordogne kar prekratki. In še namig - potovanje v Franciji pričnemo in zaključimo v Bordeauxu, svetovni vinski prestolnici! Vabljeni!

POUDARKI
Poudarki

Predvideni vodnik: Gregor Zupan

Strokovna vodnica po vrtovih: Bernarda Strgar Schulz​

O potovanju na kratko
 

1. dan: LJUBLJANA–LETALIŠČE–BORDEAUX-DOLINA DORDOGNE

Zbrali se bomo v Ljubljani, se skupaj podali do beneškega letališča in popoldne poleteli v Bordeaux. S posebnim avtobusom se bomo odpeljali do mesta in se namestili v udobnem hotelu. Ob spoznavni večerji nam bo vodnik orisal program ogledov v prihodnjih dneh, večer bo namenjen odkrivanju vinske prestolnice in njenih čarov.

 

2. – 5. dan: DOLINA DORDOGNE / PERIGORD – narava, znamenitosti, vrtovi, kulinarika ...

Vsakega izmed naslednjih dni bomo po krepčilnem zajtrku zapolnili z raziskovanjem lepe gričevnate pokrajine. Spoznavali bomo lokalne znamenitosti in posebnosti, vsak dan obiskali vsaj dva vrtova, okušali lokalne dobrote in si seveda vzeli tudi čas za nakupe, sprostitev in samostojno raziskovanje. Kakšna je lokalna kulinarika, bomo ugotavljali ob skupnih kosilih ali večerjah, kar bomo prilagodili urnikom naših ogledov in dogovorom pri lastnikih vrtov.

 

6. dan: DOLINA DORDOGNE-BORDEAUX–LETALIŠČE–LJUBLJANA

Zadnji dan našega potovanja bomo po zajtrku pripravili prtljago, nato pa imeli še večino dneva na razpolago za nove oglede. Popoldne se bomo odpeljali do letališča v Bordeauxu in počakali na večerni polet v Benetke. Transfer v Ljubljano.

PROGRAM
Obiskali bomo

 

Les Jardins de Marqueyssac

Eden od vrhuncev našega potovanja bo obisk 'visečih vrtov' Marqeyssaca, ki se pnejo na platoju visoko nad reko Dordogno. Zasnovo zasaditve pripisujejo Le Notru, umetelno oblikovani in natančno vzdrževani pušpani pa so tekom let postali žive skulpture, ki se z mehkimi organskimi oblikami harmonično zlivajo z okoliško pokrajino. Sprehajalne poti vzdolž planote pripeljejo do Belvederja, razgledne točke, kjer se odpirajo nepozabni pogledi na reko, okoliške gradove in slikovite vasice.

 

Les Jardins de Cadiot 

Precej bolj intimno je razpoloženje v zasebnih vrtovih umetniškega para Anne-Marie in Bernarda Decottignes. Njuna umetniška duša, znanje in izkušnje se odražajo v razgibani strukturi in barvni paleti njunih vrtov. Na treh dolgih terasah sta ustvarila deset tematskih vrtov, kjer se eksotične rastline mešajo z avtohtonimi. V modernem a hkrati romantičnem organskem vrtu sta zasadila obilico starih vrtnic, potonik, salvij, irisov in hortenzij, ki s svojim bujnim cvetenjem vse leto skrbijo za opraševalce.

 
Château et Jardins de Losse

Srednjeveška utrdba na reki Vézère je obdana z obzidjem in obrambnim jarkom iz 15. stoletja, elegantna renesančna dvorana pa hrani izjemno zbirko notranje opreme iz 16. in 17. stoletja. Dragoceno pohištvo, tapiserije, slike in orožje pričajo o razkošnem življenjskem slogu Jeana II de Losse, tutorja Henrija IV. Harmonični renesančni vrtovi nosijo prestižno oznako 'Jardin Remarquable'.

 
Les Jardins de l'Imaginaire

V starodavnem mestecu Terrasson so si prebivalci zaželeli zazeleniti pobočje nad mestom in projekta so se lotili zelo širokopotezno. Na mednarodnem natečaju sta zmagala francosko-ameriška krajinska arhitektka Kathryn Gustafson in njen partner Philippe Marchand. Leta 1996 so na 6ha odprli moderne domišljijske vrtove za vse čute, ki prav tako sodijo med 'Jardins Remarquable'. Prav poseben poudarek dodaja tudi nagrajena arhitektura rastlinjaka angleškega arhitekta Iana Ritchiea. 

 

Lascaux

Vsi poznamo zgodbo o otroški igri s psom in naključni najdbi ene najlepših in najpomembnejših poslikanih prehistoričnih jam na svetu, Lascaux. V naslednjih letih so se vanjo zgrinjale množice radovednih obiskovalcev in dragocene poslikave konjev, bizonov in drugih živali so začele nezadržno propadati. Jamo so za dolga leta zaprli in se v bližini lotili monumentalnega projekta izdelave natančne replike Unescove dediščine. In to natančno kopijo, pravo umetnino z vsemi podrobnostmi ter multimedijskimi predstavitvami, si je od leta 2016 mogoče ogledati in se potopiti v prvobitno doživljanje narave in okolja.

 

Jardin du Planbuisson

Malce neobičajen vrt je prava botanična zakladnica z več kot 240 sortami bambusa in ostalih trav z vseh koncev sveta. Za pravo tropsko vzdušje poskrbi bujna vegetacija in izredna pestrost različnih rastlinskih vrst. V tamkajšnji vrtnariji je mogoče rastline tudi kupiti.

 

Château et Jardins des Milandes

Očarljivi in svetli dvorec Milandes je, po temačnih letih stoletnih vojn, dal postaviti plemič Francois de Caumont za svojo ljubljeno ženo Claude de Cardaillac. V tem lepem renesančnem in kot mu pravijo, feminilnem, dvorcu je svoj dom našla tudi ena najznamenitejših žensk 20. stoletja, razvpiti 'Črni biser', plesalka Josephine Baker. Ogled soban, kjer je z njenimi osebnimi predmeti predstavljena umetničina neverjetna zgodba in razgibano življenje, je ganljivo in s čustvi nabito doživetje. Po temeljiti obnovi so lepi vrtovi, ki obkrožajo dvorec, ponovno sprejeti v družbo 'izrednih vrtov Francije'.

 

Le Jardin du Manoir d'Eyrignac

Za mnoge eden najlepših francoskih vrtov, je pravi spomenik vrtnega oblikovanja 17. in 18. stoletja. Neprekosljivi so topiariji in inventivna uporaba mnogih odtenkov zelene, igra svetlobe in senc ter odsevov v vodnih motivih. Brezhibno obrezani stebri iz tis, gabrove živice in serpentinaste pušpanove obrobe tvorijo imeniten labirint poti in prehodov ter strateško postavljenih pogledov. Ta arhitekturni zaklad je že več kot 500 let v rokah iste družine, ki poskrbi, da so vsi topiariji natančno obrezani dvakrat letno na tradicionalen način - na roke!

 

Chartreuse du Colombier

Nekdanji kartuzijanski samostan obkrožajo mirni samosvoji vrtovi, ki v obiskovalcu prebudijo prav posebno vzdušje. Lahko bi rekli, da njihova veličina leži prav v njihovi rafinirani preprostosti. Baročni paviljoni, skulpture in golobnjaki presenečajo med formalnimi zasaditvami in nasadi starih vrtnic, prav poseben čar ima tudi zelenjavno / sadni vrt.

 

Château de Hautefort

Pogled na mogočni Hautefort, ki se dviga nad vasico, je res nepozaben. Nekdanjo srednjeveško utrdbo je v 17. stoletju predelal v impresiven dvorec Marquis de Hautefort. Predelavi dvorca in hkratni gradnji hospica v vasi pod gradom, je posvečal ves svoj čas in energijo. V notranjosti si je mogoče ogledati impresivno zbirko pohištva iz 17. in 18. stoletja. V 19. stoletju je takratni znani vrtni arhitekt, grof de Choulot, okoli dvorca zasnoval formalne francoske vrtove in obsežen, 30 ha velik angleški park. Prepletajoči, filigransko natančni vzorci parterjev poudarjajo skladnost arhitekture, v parku pa je mogoče videti mnogo izjemnih dreves, s staro libanonsko cedro na čelu. 

 

Cadouin 

Cadouin je bila nekdaj mogočna Cistercijanska opatija na romarski poti v Santiago de Compostela. Uvrščena je na seznam najpomembnejših zgodovinskih spomenikov Aquitanije in na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Ustanovljena je bila leta 1115, Cistecijanci so v njej živeli vse do francoske revolucije 1790. Obnovljeni samostanski hodniki so izredno lep primer plameneče gotike in pričajo o nekdanjem veličastju opatije, bogastvu arhitekture in spretnosti dekoriranja. Spokojen kraj poln zgodovine...

 

Slikovita mesta in očarljive vasice

Med obiskovanjem vrtov in znamenitosti se bomo vozili skozi slikovite kraje, se v nekaterih ustavili za kratek sprehod in kavo, drugi pa nas bodo zaposlovali nekoliko dlje. Vsekakor ne bomo obšli  zanimive trogloditske vasi La Roque-Gageac, mesteca umetnosti in zgodovine Sarlat-la-Caneda, zelenega Terrassona, Montignaca in drugih.

 

Bordeaux

Glavnemu mestu največje francoske pokrajine Akvitanije so nekdaj rekli 'speča lepotica', saj čari mesta niso bili dovolj cenjeni, zato mu vzdevek 'biser Akvitanije' prav gotovo bolj pritiče. Del starega mestnega jedra, Port de la Lune je zaradi izredne arhitekture na UNESCOvem seznamu svetovne kulturne dediščine. V tem lepem in zanimivem mestu vina in kulture bomo pričeli in zaključili naše popotovanje.

 

Prosti čas

Poleg mnogih zanimivih ogledov in obiskov vrtov, bomo seveda nekaj časa namenili tudi prostemu času. Postanke bomo tempirali v najlepših vasicah in mestecih, kjer bo obilo možnosti za samostojne oglede, potepanje po slikovitih uličicah, brskanje po številnih dobro založenih trgovinicah ter za nakupe značilnih izdelkov in spominkov. Tudi lačni ne bomo, saj je dolina Dordogne pravo kulinarično središče Francije. V mestnih restavracijah, podeželskih gostilnicah in na kmetijah z veseljem pripravijo lokalne specialitete in jih ponudijo radovednim gostom;  krajevne tržnice pa so tako ali tako neizčrpen in bogato obložen vir lokalnih dobrot.

CENA
Cena                                                                               

 

Cena: 1.290 € pri najmanj 20 potnikih

 

Cena vključuje:
 • letalski prevoz Benetke-Bordeaux-Benetke v ekonomskem razredu,

 • letališke in varnostne takse,

 • transfer iz Ljubljane do beneškega letališča in nazaj,

 • ročno prtljago (v merah 56 x 45 x 25 cm), 

 • prevoz s sodobnim turističnim avtobusom po programu z vsemi pripadajočimi stroški,

 • 5 nočitev z zajtrki v hotelih z najmanj 3* v dvoposteljnih sobah,

 • 5 večerij ali kosil,

 • pokušina lokalnih dobrot,

 • vstopnine po programu,

 • vodenje slovenskega vodnika z licenco,

 • vodenje strokovne vodnice,

 • vodenje lokalnih vodnikov (kjer je to potrebno) in vrtnarjev po vrtovih,

 • osnovno nezgodno zavarovanje potnikov,

 • stroške organizacije potovanja in DDV.

 

Doplačila po želji:

 • enoposteljna soba: 240 €

 • dodatna oddana prtljaga do max 15 kg: 50 €

 • dodatna oddana prtljaga do max 23 kg: 60 €

 • zavarovanje Coris; skupinsko: 8 € (enojno kritje); 12 € (dvojno kritje)

 • zavarovanje odpovedi potovanja: 70 €

 

Cena ne vključuje:

 • pijače pri obrokih, 

 • dodatnih obrokov,

 • dodatnih ogledov in vstopnin

 

Program je pripravljen po pogojih na 15. 3. 2019.

Vrstni red ogledov bomo prilagodili urnikom vrtov; pridržujemo si pravico do zamenjave ogleda, če nam v katerem od vrtov ne potrdijo obiska. 

 

 

3
7
P8
D10
D9
vodni vrt
OKNO
P15
D15
D17
D11
D6
D4
D8
NAMESTITEV
Namestitev

 

Prvo noč bomo bivali v hotelu v Bordeauxu, ostale dni potovanja bomo nastanjeni v prijetnem podeželskem hotelu. Sobe so opremljene z vsem potrebnim udobjem. (Fotografije so simbolične.)
VIDEO
Video utrinek
PRIJAVNICA

E-prijavnica

 

Zahvaljujemo se vam za odločitev, da se nam pridružite na našem potovanju.

 

Vašo prijavo bomo potrdili na vnešen elektronski ali poštni naslov v naslednjih petih delovnih dneh.

Potrditev prijave je odvisna od razpoložljivih prostih mest.

 

Če bi pri izpolnjevanju obrazca naleteli na kakršnekoli težave, nas prosimo pokličite ali nam pošljite sporočilo.

Prosimo za zgodnje prijave.

 

Pravočasna prijava potnikov je pogoj za zagotovitev predvidene cene prevozov, namestitev ter kvalitetne izpeljave programa.

 

 

bottom of page