top of page
London
Wisley
Garden
London garden

CHELSEA FLOWER SHOW in VRTOVI JUŽNE ANGLIJE

MENI

27.-31. maj 2022

 

Kljub mnogim lepim vrtovom, ki jih je mogoče občudovati po vsem svetu, so britanski vrtovi še vedno brezčasen vir navdiha ljubiteljem in poznavalcem vrtne umetnosti. V petih dneh si bomo ogledali paleto vrtov, ki jih uvrščajo med najbolj občudovane in najvplivnejše vrtove sveta. Prekrižarili bomo slikoviti 'vrt Anglije', Kent, se sprehodili po starodavnem Canterburyju z znamenito katedralo in se naužili velemestnega utripa vedno živahnega Londona. Piko na i našemu pomladnemu potovanju pa bomo postavili z ogledom najprestižnejše razstave cvetja in vrtne umetnosti, Chelsea Flower Show.

Poudarki

Predvideni vodnik: Gregor Zupan

Isle of WIght (7)_edited.jpg
PROGRAM
Okvirni program potovanja

1. dan, petek, 27. maj 2022

Naše potovanje bomo pričeli v petek, 27. maja zjutraj, ko bomo z brniškega letališča poleteli v London.
Po pristanku in opravljenih formalnostih se bomo z udobnim avtobusom zapeljali po pokrajini Sussex, do enega najočarljivejših vrtov tega konca Anglije. Nymans Garden, rezultat dela treh generacij družine Messel in njihovih vrtnarjev, poznavalci uvrščajo med pomembne vrtove 20. stoletja. Vrt slovi bo svoji lepoti, raznolikosti in predvsem po obsežni zbirki redkih in eksotičnih rastlin, ki so jih ob prelomu stoletja
iz Himalaje prinašali Messelovi lovci na rastline. Po sprehodu skozi serijo romantičnih 'vrtnih sob', se bomo odpeljali proti Londonu. Britansko prestolnico, njene znamenitosti in velemestni utrip bomo ob razlagi vodnika spoznavali na orientacijski vožnji skozi mesto. Avtobusni ogled mestnih zanimivosti bomo zaključili z namestitvijo v hotelu v ožjem središču mesta. Lega hotela v osrčju Westminstra nam bo omogočila, da bomo naše odkrivanje Londona nadaljevali kar peš. Zvečer bomo lahko samostojno in po svoje raziskovali naprej, se morda dvignili nad mesto v kabini milenijskega ’vrtiljaka’ The London Eye, ali obiskali predstavo v kakšnem od številnih londonskih gledališč, si privoščili okusno večerjo ali se preprosto prepustili živahnemu večernemu utripu mesta. (kosilo)

 

2. dan, sobota, 28. maj 2022

Zjutraj se bomo podprli s krepkim angleškim zajtrkom, si obuli udobne čevlje in se tako pripravili na 'napore' celodnevnega ogleda prireditve Chelsea Flower Show (vstopnina - doplačilo ob prijavi: celodnevna 85,85 GBP). Pridružili se bomo množici ljubiteljev cvetja, zelenja in urejenih vrtov, ki jih vsako pomlad v vrtove Kraljeve bolnišnice za veterane privabi tradicionalna pomladanska razstava Kraljevega hortikulturnega združenja. Najboljši oblikovalci vrtov z vsega sveta tekmujejo, da bi lahko z vzorčnimi vrtovi prikazali svoje znanje in ideje, gojitelji rastlin čakajo na razstavo, da na njej predstavijo nove rastline. Tu se določajo bodoči modni trendi v vrtnem oblikovanju in floristiki. Osrednji veliki paviljon, kjer najboljši gojitelji predstavljajo svoje najlepše primerke, je prava eksplozija barv, oblik in vonjav. Na tako veliki prireditvi je ob vsem vrvežu obilo možnosti za oddih, prigrizek in sprostitev. Ta dan bomo torej sami poskrbeli za kosilo. Ker bo v soboto zadnji dan razstave, si boste lahko rastline, ki se vam bodo najbolj usedle v srce, tudi kupili. Že opazovanje ljudi, ki ob koncu dneva navdušeno odnašajo svoje zelene izbranke, je doživetje samo po sebi! Resnično je to prireditev samih superlativov – in letos ne bo prav nič drugače! Ljubitelji z vsega sveta jo po dvoletnem 'coronskem' premoru že željno pričakujejo(mo) - vstopnice bodo v času našega potovanja že zdavnaj razprodane, zato ne odlašajte  s prijavo. Kogar celodnevne aktivnosti ne bodo povsem izčrpale, bo lahko zvečer nadaljeval z raziskovanjem londonskih mikavnosti, ki še niso prišle na vrsto. (zajtrk)

3. dan, nedelja, 29. maj 2022

Okrepčali se bomo z zajtrkom in se odpeljali do bregov reke Temze, do najnovejšega londonskega parka, Thames Barrier Park, odprtega leta 2000. Poznavalci ga uvrščajo v sam vrh najboljših modernih javnih parkov v Britaniji. Hkrati sodi med pogumne, a uspešne projekte revitalizacije in preobrazbe onesnaženega, zapuščenega industrijskega območja, v cvetoč in nadvse zanimiv javni mestni prostor. Sprehajalne poti in razgledni mostovi ponujajo obiskovalcem lepe razglede ne le na največji pogreznjeni vrt v Londonu, Green Dock, temveč tudi na Thames Flood Barrier. Veličastne jeklene konstrukcije, zapornice na reki Temzi, ki London varujejo pred poplavami, so prava mojstrovina sodobnega gradbeništva. Pri naslednjem postanku bomo ponovno in kar se da natančno nastavili svoje ure, saj bomo obiskali Greenwich in tamkajšnji začetni poldnevnik. Zanimiva razstava in zbirke nas bodo nekaj časa zadržale v planetariju, nekateri bodo pohiteli do pomorskega muzeja, druge pa bo morda premamil vrvež greenwiških tržnic. Popoldne se bomo poslovili od Londona in se zapeljali proti jugu, v pokrajino, kjer so svojo sled pustila vsa plemena in osvajalci, ki so prek preliva prihajali na britanski otok. Zelena, gričevnata pokrajina Kent, znana tudi kot Garden of England, se lahko postavi s pravo paleto imenitnih vrtov, nekateri med njimi pa sodijo med najlepše in najpomembnejše vrtove v svetovnem merilu.
Zgodovina gradu Hever Castle sega že v leto 1270, grad pa je znan predvsem kot mladostni dom Anne Boleyn, druge žene Henrika VIII in matere Elizabete I. Leta 1903 je posestvo kupil ameriški milijonar William Waldorf Astor, ki je v obnovo gradu in vrtov vložil nepredstavljive količine denarja, časa pa tudi navdiha. Rezultat vsega naštetega so imenitne zbirke pohištva, tapiserij in drugih umetnin ter vrtovi, ki sodijo med najlepše v Angliji. Zvečer se bomo za dve noči nastanili v mestu Maidstone, si pustili postreči z večerjo in se prepustili razvajanju v hotelskem bazenu ali savni.

4. dan, ponedeljek, 30. maj 2022

Po zajtrku se bomo odpeljali proti starodavnemu mestu Canterbury. V zgodovino potopljeno mesto, obdano s starodavnim mestnim obzidjem, slovi predvsem po svoji katedrali, Canterbury Cathedral. Mati vseh cerkva, kot ji pravijo, je ena najstarejših krščanskih zgradb v Angliji, je sedež nadškofa in vodilna cerkev anglikanske vere. Katedrala, v kateri je bil umorjen Thomas Becket, je na UNESCO-vem seznamu svetovne kulturne dediščine. Po ogledu nam bo vodnik privoščil nekaj časa za oddih ali samostojno pohajkovanje po ozkih uličicah mesta, ki ga je Geoffery Chaucer slikovito opisal v svojih Canterbury Tales. Popoldne nas bodo pričakali v Sissinghurst Castle Garden, gotovo enem najbolj znanih, vplivnih in tudi največkrat posnemanih vrtov na svetu. Zasnovala in zasadila sta ga pesnica in pisateljica Vita Sackville West in njen mož, diplomat Sir Harold Nicolson v 30-ih letih prejšnjega stoletja. On, klasicist in ona, romantik sta skupaj ustvarila genialno mešanico intimnih, romantičnih vrtov v formalnem okvirju. Njun legendarni Beli vrt nam gotovo še dolgo ne bo ušel iz spomina. Vtise in fotografije bomo primerjali ob prijetni večerji v našem hotelu, klepet pa bomo lahko nadaljevali med namakanjem v bazenu.

5. dan, torek, 31. maj 2022

Zjutraj bomo v miru pozajtrkovali, še zadnjič pripravili kovčke in se odpeljali proti bližnjemu Leeds Castle, ki ga domačini imenujejo kar 'najbolj romantičen grad na svetu'. Temu botruje njegova lega sredi naravnega jezera, grad pa obdajajo imenitni vrtovi in parki na 200 ha velikem posestvu. Nekoč normanska trdnjava in kraljevska palača kar šestih srednjeveških kraljev in kraljic, danes hrani obsežno zbirko slik, tapiserij in drugih dragocenosti. Ogledati si je mogoče tudi ekscentrično zbirko pasjih ovratnic. Po vrtovih nas bo popeljal kar tamkajšnji vrtnar. Sprehodili se bomo do barvitega angleškega Culpeper Garden, terasastega vrta Lady Baillie z lepimi razgledi na jezero, zašli v labirint s skrivno podzemno jamo in se ustavili pri ptičnicah, kjer bomo lahko občudovali preko 100 različnih vrst redkih in ogroženih ptic. Prav na dan našega obiska, se bo na gradu pričel tudi večdnevni viteški turnir. Kogar bo tavanje po labirintu in dvobojevanje vitezov preveč izčrpalo, si bo lahko privoščil oddih ob kozarčku grajskega vina ali penine v restavraciji z imenitnimi razgledi. Dela bo dovolj do zgodnjega popoldneva, ko se bomo odpeljali k zadnjemu vrtu na naši poti. Hišo Great Dixter iz 15. stoletja, rojstni kraj znanega pisca o hortikulturi, Christoperja Lloyda obdaja prelep vrt. Tu je do leta 2006 g. Lloyd z obilico znanja, zadovoljstva in navdušenja ustvarjal svoj osebni paradiž. Zapustil je vrt, ki obiskovalce preseneča in navdihuje na vsakem koraku. Topiariji, vodni motivi, divji travniki, eksotični vrt in slovita obroba Long Border - nekonvencionalno mešanje barv in tekstur, ki se stapljajo v provokativno, a ubrano celoto. Po slovesu od izrednega vrta, se bomo skozi živahno mestece Royal Tunbridge Wells, odpeljali proti londonskemu letališču, od koder bomo zvečer poleteli proti Ljubljani.

IMG_3553.JPG
CENA
Cena                                                                               

 

Cena: 455 € pri najmanj 40 potnikih

              495 € pri najmanj 30 potnikih

Cena vključuje:
 • prevoz s turističnim avtobusom na opisani poti,

 • cestnine, tunelnine in parkirnine,

 • 3 x nočitev z zajtrkom v hotelu z najmanj 3* v dvoposteljnih sobah,

 • 3 x večerja,

 • stroške dveh voznikov,

 • oglede po programu in vstopnine (BUGA, Ludwigsburg s Festivalom buč, Hermanshof, institut Weihenstephan, 2 x zasebni vrt, voden ogled kvalitetne vrtnarije s trajnicami),

 • stroške turističnega in strokovnega vodenja,

 • organizacijo potovanja ter DDV

 

Doplačila po želji:

 • enoposteljna soba: 95 €

 • zavarovanje Coris; skupinsko: 6 € (enojno kritje) 

 • zavarovanje odpovedi potovanja: 5% vrednosti aranžmaja

 

Cena ne vključuje:

 • pijače pri obrokih, 

 • dodatnih obrokov,

 • dodatnih ogledov in vstopnin

 

Program je pripravljen po pogojih na 10. 5. 2019.

Vrstni red ogledov bomo prilagodili urnikom vrtov; pridržujemo si pravico do zamenjave ogleda, če nam v katerem od vrtov ne potrdijo obiska. 

IMG_3638
IMG_3596
IMG_2978
IMG_2362
IMG_3806 - Kopija
NAMESTITEV
Namestitev

 

Nastanjeni bomo v prijetnih mestnih ali podeželskih hotelih z najmanj 3*. Sobe so opremljene z vsem potrebnim udobjem. (Fotografije so simbolične.)
VIDEO
IMG_3306.JPG
Video utrinek
PRIJAVNICA

E-prijavnica

 

Zahvaljujemo se vam za odločitev, da se nam pridružite na našem potovanju.

 

Vašo prijavo bomo potrdili na vnešen elektronski ali poštni naslov v naslednjih petih delovnih dneh.

Potrditev prijave je odvisna od razpoložljivih prostih mest.

 

Če bi pri izpolnjevanju obrazca naleteli na kakršnekoli težave, nas prosimo pokličite ali nam pošljite sporočilo.

Prosimo za zgodnje prijave.

 

Pravočasna prijava potnikov je pogoj za zagotovitev predvidene cene prevozov, namestitev ter kvalitetne izpeljave programa.

 

 

Isle of WIght (10).jpg
bottom of page